Skip to main content

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί από funds – Ο κίνδυνος για ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων

Με συντριπτική πλειοψηφία o Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι διαχειριστές των funds μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων

Μεγάλη αναστάτωση στους δανειολήπτες προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει το ελεύθερο στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των τραπεζών.

Η Ολομέλεια συντάχθηκε με την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλας με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά και η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί προσεχώς, προκειμένου να καταστεί γνωστό το σκεπτικό της.

Όπως έγινε γνωστό, υπερψηφίστηκε η νομική άποψη ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία, εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, εκτιμάται ότι άμεσα, λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η υπόθεση εισήχθη στις 26 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ενώ την εισαγγελική έδρα εκπροσώπησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι servicers να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Από την πλευρά τους όμως νομικοί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταιρειών υποστήριξαν ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Έτσι, μετά την δημοσίευση της απόφασης αυτής αναμένεται τσουνάμι πλειστηριασμών ακινήτων των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds.

Ο κίνδυνος για τους δανειολήπτες

Σύμφωα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κινδυνεύουν να να κοκκινίσουν. Ουσιαστικά, προστίθεται η επιβάρυνση από τις αυξήσεις επιτοκίων σε όσους πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ενδεικτικά, για ιδιοκτήτη που είχε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20-30 χρόνια, η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 300 ευρώ για ανά μήνα. Συνεπώς, πολλοί δανειολήπτες κινδυνεύουν να κοκκινίσουν και να απειληθούν με πλειστηριασμούς στην πορεία. Την ίδια στιγμή, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός φαίνεται ότι δε μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές λύσεις, καθότι τα  στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν οι ρυθμίσεις έφτασαν μόλις τις 3.323 από το σύνολο των 47.600 αιτήσεων, ήτοι ποσοστό λίγο κάτω από 7%, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές.