Skip to main content

Ξενοδοχεία της Χαλκιδικής σκανάρουν Κινέζοι επενδυτές

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνοκινεζικής Ένωσης Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών ανοίγει το δρόμο για την επιχειρηματική προσέγγιση.

Την προσοχή κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν τραβήξει δέκα ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, τις οποίες μάλιστα έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι των funds που διερευνούν τις προοπτικές για εξαγορές αλλά και συνεργασίες.

Οι Κινέζοι, όπως λέχθηκε στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Ελληνοκινεζικής Ένωσης Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών, βλέπουν και άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως είναι η Σαντορίνη, η Κρήτη και τα νησιά του Ιουνίου, δίχως όμως να περιορίζεται στον κλάδο του τουρισμού.

Μάλιστα, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών για την δημιουργία της Ένωσης, ενός φορέα που θα λειτουργήσει σαν δίαυλος προσέγγισης για την επιχειρηματική συνεργασία, ο πρόεδρος της ΕΚΕΠΕΣ κ. Δ. Σαμαράς τόνισε ότι το κινεζικό ενδιαφέρον, επεκτείνεται σε υποδομές όπως λιμάνια και μαρίνες, αλλά και στον αγροτοδιατροφικό τομέα με τους Κινέζους επενδυτές να προσεγγίζουν βιομηχανίες και να εξετάζουν την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Αλλά Κινέζοι επενδυτές έχουν ενδιαφέρον και για τη δημιουργία joint ventures μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες, ειδικά στα αγροτοδιατροφικά.

Αυτό που ιδιαίτερα τονίσθηκε είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ελληνικές συστημικές Τράπεζες από κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, μπορεί να επεκταθεί και στον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς Κινέζοι φοιτητές μπορούν να έρχονται για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ θα μπορούσαν να προσελκυσθούν ακόμη και επιχειρηματίες σε ειδικά τμήματα σπουδών.

Στις δράσεις της ΕΚΕΠΕΣ περιλαμβάνεται η διοργάνωση Β2Β συναντήσεων στη βόρειο Ελλάδα, όπως επίσης συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης με σκοπό τη διευκόλυνση των συνεργασιών, ενώ η Ένωση, τον Σεπτέμβριο του 2017, οταν η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη, θα κινητοποιηθεί για να φέρει επιχειρήσεις που θα καλύψουν ακόμη ένα εκθεσιακό περίπτερο.

Η αντιπρόεδρος της ΕΚΕΠΕΣ, επιχειρηματίας κ. Betty Xu, που την τελευταία δεκαετία μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, τόνισε ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια και μέχρι το 2021, "το ελληνικό όνειρο για επιστροφή στην ανάπτυξη", θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση των στόχων της στρατηγικής πολιτικής του δρόμου του μεταξιού.

Στην συνεργασία Ελλάδας - Κίνας και στις σημαντικές προοπτικές που έχει, αναφέρθηκε ο συμπρόεδρος της Ένωσης κ. Xiaosong He ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί γιατί βρίσκεται πάνω στην οδό που συνδέει την παραγωγή της Κίνας με τις αγορές- καταναλωτές της Ευρώπης.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι εκπρόσωποι της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ κληρώθηκαν τρία ταξίδια στην Κίνα για τους παρευρισκόμενους.