Skip to main content

Η αβεβαιότητα «έδιωξε» ευρωπαϊκό όμιλο από τη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση της χώρας κάνει ξένους, πιθανούς μέχρι εχθές επενδυτές, να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από την Ελλάδα και από μεγάλα projects.

Mεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος που είχε ενδιαφερθεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα, για συνεργασία με αυτοδιοικητικούς φορείς και αντικείμενο την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, έκανε τελικώς πίσω.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, o συγκεκριμένος Όμιλος που είχε αναλάβει πρωτοβουλία για συναντήσεις με τα μέλη του ΦΟΣΔΑ νομού Θεσσαλονίκης - δηλαδή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- τις τελευταίες ημέρες ανέκρουσε πρύμναν δηλώνοντας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του λόγω της κατάστασης της χώρας.

Σε μία χώρα που διψάει για ξένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, είτε με άμεσες ξένες επενδύσεις, είτε με την προσέλκυση μεγάλων ομίλων σε έργα ΣΔΙΤ, μία τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά απογοητευτική αφού μάλιστα προέρχεται από έναν όμιλο που έχει παρουσία στη χώρα μας, γνωρίζει τα ελληνικά πράγματα, τις ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα περιβάλλοντος, τις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, την αστάθεια και την ασυνέχεια σε ό,τι αφορά στις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης.

Ανάπτυξη στη χώρα δεν θα υπάρξει χωρίς μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς την παρουσία ξένων ισχυρών ομίλων που σε συνεργασία με ελληνικούς θα δώσουν ώθηση στην εκτέλεση έργων.

Το να λέγεται κατά κόρον ότι υπάρχουν κλάδοι με προοπτική αναπτυξιακή στη χώρα- στο τουρισμό, την αγροτοδιατροφή, την ενέργεια, την εξορρυκτική βιομηχανία- δεν συνεπάγεται ότι οι επενδυτές κάνουν ουρές για τοποθετήσουν τα ωραία τους χρήματα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως επίσης μαθαίνουμε, έχει παγώσει και το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει δύο ξένοι όμιλοι, ένας γερμανικός και ένας από το Ισραήλ, για επενδύσεις στο χώρο των υπηρεσιών υγείας.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, δεν είναι η μόνη χώρα με εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι η μόνη χώρα που διαθέτει γλυκό μεσογειακό κλίμα. Δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, αλλά κινδυνεύουμε να μείνουμε....μόνοι, απογυμνωμένοι από επενδυτικά κεφάλαια και αναπτυξιακούς πόρους, σε μια εποχή που οι τράπεζες προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους για να παίξουν επιτέλους το ρόλο του χρηματοδότη των επιχειρήσεων.