Skip to main content

Ξένα ΜΜΕ: Ο τρόμος επιστρέφει στην Ευρώπη

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των σχολιαστών

«Ο τρόμος επιστρέφει στην Ευρώπη» επισημαίνει η Stuttgarter Zeitung: «Πρόκειται για την θλιβερή αλλά και σχεδόν προβλέψιμη είδηση της περασμένης νύχτας. Είναι θλιβερή διότι κάθε επίθεση τέτοιου είδους καταδεικνύει εκ νέου πόσο ευάλωτη είναι η φιλελεύθερη κοινωνία μας και πόσο αδίστακτα το εκμεταλλεύονται αυτό οι δράστες. Ήταν όμως και αναμενόμενη καθώς κανείς δεν θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή η μορφή της τρομοκρατίας μπορεί να εξαλειφθεί».

Η ισπανική El País: «Η τρομοκρατία ψάχνει στοχευμένα τους εχθρούς της και αυτή τη φορά επέλεξε μια πόλη η οποία αντιπροσωπεύει όσο καμία άλλη την ανοιχτή κοινωνία, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό, τον οποίο θέλει να σκοτώσει αυτή η ακρότητα. Η επίθεση της Πέμπτης, που έπληξε την καρδιά της Βαρκελώνης, είναι ένα χτύπημα κατά μια φημισμένης, δυναμικής και κοσμοπολίτης πόλης, την οποία αγαπούν και επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο αλλά και κατά μιας πολιτικής και πολιτισμικής ατμομηχανή πρώτης τάξης στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Είναι επίσης επίθεση εναντίον μιας χώρας η οποία μετά την οδυνηρή 11η Μαρτίου του 2004 διεξάγει έναν ακούραστο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όπως και εναντίον μιας ηπείρου, της Ευρώπης που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του ακραίου Ισλάμ που θέλει να καταστρέψει τις αξίες της.

Η ιταλική Corriere della Sera: «Ο τρόπος που οι τρομοκράτες αντιλαμβάνονται τον πόλεμο είναι να σκοτώνουν νέους ανθρώπους που βγαίνουν έξω ένα καλοκαιρινό βράδυ Πέμπτης. Εάν έχουν Θεό, ποιος ξέρει πόσο αυτός ντρέπεται γι΄ αυτούς; Στον αποτροπιασμό προστίθεται η ντροπή των διαδοχικών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Τι να πούμε που δεν έχουμε πει ήδη; Τι να διηγηθούμε που δεν έχουμε ακόμη διηγηθεί;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε λάθος λεωφορειόδρομο»

Με αυτόν τον τίτλο αναφέρεται στην υπόθεση του διορισμού του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σχολιάζοντας καταρχήν ότι η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Τσίπρα η αντιπολίτευση είναι μάλλον άστοχη, δεδομένου ότι το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας κυριαρχούσε και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κριτική από το ίδιο το κόμμα. Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από το βιογραφικό ενός υποψηφίου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τον πολιτικό αντίκτυπο, έγραψε η εφημερίδα Αυγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Διότι ο Παππάς έχει μεν οικονομικές γνώσεις, ωστόσο ο διορισμός του παραβιάζει την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στην οικογενειοκρατία. Η επισήμανση ότι θα ασκήσει το αξίωμα αμισθί, δεν φαίνεται να πείθει (…)».

Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει λάθος δρόμο όχι μόνον εξαιτίας του διαφιλονικούμενου διορισμού στη Θεσσαλονίκη. Και παλαιότερα η ομάδα του Τσίπρα μοίραζε ηγετικά πόστα της δημόσιας διοίκησης σε άτομα του στενού του κύκλου. Μεγαλύτερη ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί όμως σε κάποιον η κατεύθυνση που έχει πάρει ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Υπό την καθοδήγηση του πρώην κομμουνιστή Παππά (…) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019 η πλήρης κρατικοποίηση. Αρκεί να μην καταλήξει ο δρόμος αυτός σε ατύχημα».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle