Skip to main content

Ξεμένει από ρευστό η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου

Το έργο της πλατείας Χρηματιστηρίου σκοντάφτει στο πάγωμα των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Από τα 3,9 εκατ.ευρώ, εκταμιεύθηκαν μόλις 430.000

Εμπόδια καταγράφονται στην ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου, λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται με τη διοχέτευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η οποία και οφείλεται στο ευρύτερο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Η τελευταία εκταμίευση από τη Διαχειριστική Αρχή προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για τον εργολάβο έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και από τις αρχές του 2015 δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα. Συνολικά για το έργο της ανάπλασης, ύψους 3,9 εκατ.ευρώ, έχουν εκταμιευθεί μόλις 430.000 ευρώ. Ήδη, ο εργολάβος, μετά από αυτή την καθυστέρηση, έχει προχωρήσει στην πρώτη όχληση προς τον δήμο.  Σύμφωνα με την επιβλέπουσα του έργου Καλλιόπη Παπαγεωργίου, «εφόσον τα χρήματα εκταμιευθούν, το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου του 2015».

Οι εργασίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας του «παγώματος» του ΕΣΠΑ, το οποίο επηρεάζει όλα τα εν εξελίξει έργα της χώρας. Σύμφωνα πάντως με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 2/3 των εργασιών και απομένουν οι παρεμβάσεις στις δύο πλατείες – Χρηματιστηρίου και Εμπορίου – καθώς και οι εργασίες στην οδό Φράγκων και Ι. Δραγούμη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου ξεκαθάρισαν ότι το έργο είναι εντός του χρονοδιαγράμματος.

Για την παρέμβαση στο οδόστρωμα της οδού Φράγκων η δημοτική αρχή έχει πάρει την έγκριση τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την Διεύθυνση Τροχαίας. Τελικά, όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες στο οδόστρωμα της οδού Φράγκων θα γίνουν προς το τέλος της ολοκλήρωσης του έργου.

Κατά την παρουσίαση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλον Θανάσης Παππάς σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο που σημαδεύει την πόλη». Η «Βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου», αφορά την αναβάθμιση ενός σημαντικού τμήματος του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.

«Όταν προχωράμε σε αστικούς μετασχηματισμούς αυτό που δρομολογείται πρέπει να είναι σε στέρεη βάση και να αλλάξει τις συνήθειες των πολιτών. Αυτό είναι βασικό προαπαιτούμενο για να μη γίνουν και οι νέες επεμβάσεις η εικόνα των παλιών λογικών και διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Παππάς, δίνοντας ως παράδειγμα τη Λ. Σοφού, όπου δε γίνεται να υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα, μετά τη μεταρρύθμιση στον τρόπο κυκλοφορίας.


Το συγκεκριµένο Πρόγραµµα αποσκοπεί στην επιβράδυνση και τελικά στην αναστροφή της αστικής κλιµατικής µεταβολής και εξειδικεύεται στους παρακάτω ειδικούς στόχους :

  • στην αναστροφή της θερµικής κλιµατικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον
  • στην προστασία του ευπαθούς πληθυσµού κατά την περίοδο των θερµικών διαταραχών (θερµών επεισοδίων)
  • στη βελτίωση του μικροκλίµατος στα δοµηµένα σύνολα υψηλής πυκνότητας και συγκεκριµένα τις αστικές περιοχές χαµηλού εισοδήµατος
  • στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων κατά την θερινή και χειµερινή περίοδο
  • στη μείωση του Ηλεκτρικού Φορτίου αιχµής της χώρας στη βελτίωση των επίπεδων θερµικής ανεσης του αστικού πληθυσµού
  • στην τόνωση και ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και βιοµηχανίας σχεδιασµού και παραγωγής δοµικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι προτεραιότητες βιοκλιματικού σχεδιασμού που τέθηκαν για την περιοχή παρέμβασης είναι:

1. Αντιμετώπιση θερμικής νησίδας
• Τοποθέτηση ψυχρών υλικών
• Δεντροστοιχίες και νησίδες φύτευσης
• Πίδακες νερού και καταιωνιστήρες

2. Άμβλυνση υπερθέρμανσης
• Ψυχρά υλικά σε άσφαλτο και πεζοδρόμια εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.
• Επιλογή δέντρων βάσει μετρήσεων
• Αποφυγή μόνιμων σκιάστρων, λόγω μετακίνησης ίχνους ηλιασμού

3. Αντιμετώπιση άπνοιας
• Ανάρτηση από αψίδα-ανεμιστήρα
• Στάση δροσιάς με πλευρικούς ανεμιστήρες
• Ανάρτηση περιστρεφόμενων ανεμιστήρων
• Επιδαπέδιοι ανεμιστήρες σε παγκάκια.