Skip to main content

Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, μιλώντας σε ημερίδα.

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που παράγει η ΔΕΗ. Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλη Φιλίππου στη διάρκεια τεχνικής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με θέμα το "Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας".

Για το 2016, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, θα δημοπρατηθούν ποσότητες ισχύος 350 Μεγαβατώρων ανά ώρα και το 2017 676 Μεγαβατώρες ανά ώρα. Τα προθεσμιακά προϊόντα και οι δημοπρασίες θα γίνονται, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ ανά τρίμηνο.

Ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι "οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδεχομένως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας".

Ο ίδιος σημείωσε ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και να μην επικρατήσουν οι λογικές του εύκολου κέρδους.

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας της ΡΑΕ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι «εφαρμόζουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά στρεβλή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική» .

Αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι, αν είναι αισθητά κάτω από την ΟΤΣ (η οποία, όπως είπε, δεν αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας), η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της κάτω του κόστους, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση, συμπαρασύροντας μαζί της το σύνολο της αγοράς. Επιπλέον, ανέφερε ότι η παραγωγή λιγνίτη, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή φθηνότερη συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου.