Skip to main content

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit

Το χρονοδιαγράμμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2018 με καταληκτική ημερομηνία «διαζυγίου» στις 29 Μαρτίου 2019.

Ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση των Βρετανών να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία του άρθρου 50 και να προχωρήσουν σε Brexit.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει με το ραντεβού του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με τον διαπραγματευτή των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ το χρονοδιαγράμμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2018.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Βρετανία θα πρέπει να πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε και θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50.

Πρώτα στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τα θέματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη, καθώς και το ύψος του κόστους του «διαζυγίου» που μέχρι στιγμής έχει εκτιμηθεί από 11 έως 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και την ασφάλεια αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου στην οποία θα δώσει το παρών και η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι ομάδες του Μπαρνιέ και του Ντέιβις θα συναντώνται μια εβδομάδα ανά μήνα και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις βάσεις τους για ενημέρωση επί των εξελίξεων.

Πρώτος χρονικός ορίζοντας είναι ο Οκτώβριος οπότε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει οι συζητήσεις να πέράσουν στη δεύτερη φάση τους.