Skip to main content

Έρχονται μεγάλα projects αναδιάρθρωσης ελληνικών επιχειρήσεων

Ξεκιμούν μεγάλες αναδιαρθρώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις- Οι κλάδοι και οι βασικές προϋποθέσεις που θα θέσουν οι συστημικές τράπεζες της χώρας.

Σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις, ακόμα και εμβληματικών επιχειρήσεων, από σχεδόν όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης, θα προχωρήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο τρίμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Εννοείται ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί κατ' αρχήν σε εκείνες που βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω υπερδανεισμού και κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, μολονότι έχουν περιθώρια διάσωσης και ανάπτυξης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από αρμόδιες τραπεζικές πηγές, οι περισσότερες από τις κινήσεις που προγραμματίζονται, θα πραγματοποιηθούν στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, των κατασκευών, ενώ προηγήθηκε εκείνος των ιχθυοκαλλιεργειών, που άνοιξε το δρόμο, αλλά και των ξενοδοχείων.
 
Οπως προαναφέρθηκε, απαράβατος όρος για να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις θα είναι οι εταιρίες που θα μπουν στο μικροσκόπιο να είναι βιώσιμες. Επίσης, μια άλλη βασική προϋπόθεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην προσπάθεια της αναδιάρθρωσης νέα κεφάλαια θα εισφέρουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι πέραν των νέων επενδυτών.
 
Ο προγραμματισμός κατόπιν, είναι λίγο ως πολύ γνωστός: Θα πρέπει να κατατεθεί νέο business plan το οποίο να εγκριθεί από την τράπεζα, ενώ απαιτούνται και δραστικές διοικητικές αλλαγές. Οσο μεγαλύτερη είναι η αναδιάρθρωση, τόσο πιο έντονη θα είναι η παρουσία των τραπεζών, που θα φτάνει μέχρι την τοποθέτηση εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ανώτατη διοίκηση.

Να σημειωθεί τέλος ότι βασική προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι και η πολιτική σταθερότητα και η ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας-εταίρων. Αλλιώς, κάθε συζήτηση θα αποδειχθεί άνευ περιεχομένου...