Skip to main content

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για το Επίδομα Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι ωφελούμενοι από το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» αναμένεται να αγγίξουν τις 700.000 πανελλαδικά.

Αρχίζει από σήμερα η κατάθεση αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε πανελλαδική εμβέλεια και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται είτε στα ΚΕΠ είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://keaprogram.gr, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι ωφελούμενοι αναμένεται να αγγίξουν τις 700.000 πανελλαδικά. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δικαιούχου του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται η προσέλευση στα ΚΕΠ για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που θα προκληθεί από ενδεχόμενη προσέλευση μεγάλου αριθμού υπόχρεων.
 
Ωφελούμενοι στο πρόγραμμα είναι:

1) Μονοπρόσωπα νοικοκυριά (ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία- όχι φοιτητές ή σπουδαστές έως 25 ετών)
2) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό (μέλη οικογένειας που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη- και οι φιλοξενούμενοι βάσει Ε1 και οι φοιτητές-σπουδαστές έως 25 ετών ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους)
3) Άστεγοι με την προϋπόθεση καταγραφής τους στις κοινωνικές υπηρεσίες-Δομές των Δήμων.
 
Εξαιρούνται:
1) Άτομα που φιλοξενούνται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή σε Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων.
2) Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ή είναι δικαιούχοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν.2716/99
3) Όσοι υπηρετούν τη θητεία στους στις Ένοπλες Δυνάμεις
4) Όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
 
Κριτήρια:
1) Εισοδηματικά,
2) Tόπος διαμονής
3) Περιουσιακά
τα οποία πρέπει να πληρούνται αθροιστικά.
 
Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης
 
1) Απευθείας ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος (www.keaprogram.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης).
2) στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής, Μοναστηρίου 53-55 (2ος όροφος)
3) στα οριζόμενα σημεία εξυπηρέτησης του Δήμου και συγκεκριμένα:
Α’ Δημοτική Κοινότητα, Β΄ Δημοτική Κοινότητα, Γ’ Δημοτική Κοινότητα, Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας
4) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
 
Όταν το νοικοκυριό αποτελείται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες του Δήμου ή στα Κ.Ε.Π.
Όταν πρόκειται για Μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα καθώς και αλλοδαπούς με νόμιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (Μοναστηρίου 53-55, 2ος όρ.)
 
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

Κατά την προσέλευσή σας για εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες πρέπει να έχετε:
1)    Δελτίο Ταυτότητας
2)    Α.Φ.Μ.
3)    Α.Μ.Κ.Α.
4)    Φορολογικό Έντυπο τελευταίου οικονομικού έτους (Ε1)
5)    ΙΒΑΝ τραπέζης
6) Έντυπο Συναίνεσης (μπορείτε να το εκτυπώσετε από το www.keaprogram.gr ή να το προμηθευτείτε από τα σημεία υποβολής αιτήσεων)
 
και τα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά δικαιολογητικά της αίτησης (π.χ. άδεια διαμονής, ληξιαρχική πράξη γέννησης ή θανάτου, απόφαση διαζυγίου, επιμέλειας τέκνων, αγοράς ακινήτων ή μίσθωση σε περίπτωση αλλαγών από την τελευταία φορολογική δήλωση).