Skip to main content

Ξεκίνησε σήμερα το φεστιβάλ Chessnale - Την Κυριακή ο Καρπόβ

Το σιμουλτανέ του Ανατόλι Καρπόβ θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 17:30 στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία συμμετέχει στον εορτασμό του φετινού αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, και σε συνεργασία με τη Ρώσικη και τη Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) θα υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον 12ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή και μέλος της Ρωσικής Βουλής Ανατόλι Κάρποβ, ο οποίος θα δώσει αγώνα σιμουλτανέ με επιλεγμένους νεαρούς Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες.

Ο Ανατόλι Κάρποβ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Στις επιτυχίες του σε τουρνουά περιλαμβάνονται περισσότερες από 160 πρώτες θέσεις. Διετέλεσε Παγκόσμιος Πρωταθλητής από το 1975 έως το 1985, οπότε και έχασε το τίτλο από τον Γκάρι Κασπάροβ. Έπαιξε τρία ματς εναντίον του Κασπάροβ από το 1986 μέχρι το 1990 για τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή της FIDE. Αναδείχθηκε και πάλι Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1993, όταν ο Κασπάροβ αποχώρησε από τη FIDE και διατήρησε το τίτλο μέχρι το 1999, οπότε και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της FIDE, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος σε σύστημα νοκ άουτ. Το τρέχον ρεκόρ του σε επαγγελματικό επίπεδο είναι 1.118 νίκες, 287 ήττες και 1.480 ισοπαλίες σε 2.885 παρτίδες. Η μέγιστη βαθμολογία ELO την οποία είχε ποτέ είναι 2780. Από το 2005 ο Κάρποβ είναι μέλος της Ρωσικής Βουλής, ενώ συμμετέχει και σε διάφορες ανθρωπιστικές κινήσεις.

Το σιμουλτανέ θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 17:30 στο χώρο του αιθρίου στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, που βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του σκακιστικού φεστιβάλ «Chessnale Thessaloniki 2016», το οποίο θα διεξαχθεί από 14 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2016 στους χώρους του Mediterranean Cosmos και στην πλατεία Αριστοτέλους. Στις δράσεις του, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται πλήθος σκακιστικών εκδηλώσεων όπως:

  • ατομικά και ομαδικά πρωταθλήματα Blitz και Rapid,
  • πρωταθλήματα σκακιστικών ακαδημιών,
  • διαλέξεις από τους GM Θάνο Μαστροβασίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου
  • σιμουλτανέ από τον GM Γιάννη Παπαϊωάννου και την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου.

Το παρών στις εκδηλώσεις θα δώσουν ακόμη η κα Ιρίνα Ρόντνινα, μέλος επίσης του Ρωσικού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος της FIDE κος Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ. Η κα Ρόντνινα έχει διατελέσει Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο πατινάζ και είναι η μόνη αθλήτρια που κατέκτησε δέκα συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Με την ευκαιρία, η Ομοσπονδία θα βραβεύσει την δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων και πρόσφατα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων, την 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα γίνει στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE, την Κυριακή 16/10 και ώρα 22:00, όπου θα παραβρεθούν βουλευτές του και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατεβάστε από εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.