Skip to main content

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης(φωτο+video)

Λίγο μετά τις 8.00 αναχώρησαν από το σημείο τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες. Κατευθύνονται σε δομές στη Θεσσαλονίκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., «η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένες εξελίσσεται απολύτων ομαλά».  

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν αναχωρήσει ανέρχεται σε 2024 με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κατευθύνονται σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης και στο Δερβένι, που θα λειτουργήσουν ως κέντρα φιλοξενίας.

Στην περιοχή υπήρχαν από νωρίς το πρωί περισσότερα από 30 λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι τις 9.00 είχαν αναχωρήσει 340 άτομα με έξι λεωφορεία και στη συνέχεια άλλοι 269 πρόσφυγες και μετανάστες με επιπλέον επτά πούλμαν. Γύρω στις 12.00 αναχώρησαν από την περιοχή επιπλέον 229 άτομα με πέντε λεωφορεία και ακολούθησαν άλλα πέντε οχήματα με επιπλέον 272 πρόσφυγες. Μετά τις 14.00 απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη άλλοι 96 πρόσφυγες με δύο λεωφορεία, στη συνέχεια ακόμα 7 οχήματα με 323 άτομα, πέντε λεωφορεία με 251 πρόσφυγες και λίγο μετά τις 19:00 άλλα πέντε λεωφορεία με 244 πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, οι πρόσφυγες που βρίσκονται επί μήνες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη θα μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους. Aνέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης και άλλοι δύο χώροι στεγασμένοι με σκηνές.



Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά αστυνομικοί με διερμηνείς προσπαθούν οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Για τις ανάγκες της επιχείρησης η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

«Από τον καταυλισμό έχουν αποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα περίπου 2.500 άτομα» δήλωσε ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, σημειώνοντας πως η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Μιλώντας στον Σκάι, εκτίμησε ότι τις επόμενες 3-4 μέρες θα έχει ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή.

Από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Μάλιστα, σήμερα οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε μια απόσταση περίπου 3 χλμ. Εκτός από τους δημοσιογράφους οι αρχές απομάκρυναν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και όσους εθελοντές βρίσκονταν εκεί.

Σχετικά με τις διμοιρίες ΜΑΤ οι οποίες στάλθηκαν από άλλες περιοχές, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς θεωρείται φυσικό με τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων να υπάρξουν αντιδράσεις, από μειοψηφίες που ενδεχομένως να αρνηθούν να αποχωρήσουν.

Σχολιάζοντας την απομάκρυνση των δημοσιογράφων, ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως ήταν απόφαση των αστυνομικών αρχών τοπικά στην έναρξη της επιχείρησης να μην υπάρχουν ΜΜΕ. Απέφυγε να απαντήσει εάν ο ίδιος συμφωνεί ή όχι με αυτή την απόφαση.

 

Φωτογραφίες από twitter