Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με τεράστια παγοτσουλήθρα ο χριστουγεννιάτικος στολισμός

Ήδη από χθες συνεργεία του αναδόχου άρχισαν να εργάζονται στην πλατεία Αριστοτέλους, την οποία φέτος ανέλαβε να στολίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Σε εορταστικούς ρυθμούς άρχισε να κινείται η Θεσσαλονίκη, καθώς ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο σκηνικό που θα στηθεί στο κέντρο της πόλης.

Ήδη από χθες συνεργεία του αναδόχου άρχισαν να εργάζονται στην πλατεία Αριστοτέλους, την οποία φέτος ανέλαβε να στολίσει μετά από παραχώρηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.  

Το χριστουγεννιάτικο πάρκο που θα στηθεί στο κέντρο της πόλης θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

Οι χώροι των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που θα παραχωρήθηκαν στο ΕΕΘ, περιλαμβάνουν την πλατεία Αριστοτέλους, τον μνημειακό άξονα της οδού Αριστοτέλους από την οδό Μητροπόλεως έως την οδό Εγνατία καθώς και τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας. Παράλληλα, η δημοτική αρχή προετοιμάζεται έτσι ώστε να τοποθετηθεί ο νέος φωτεινός εορταστικός διάκοσμος, σε κόμβους, πλατείες και οδούς.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο συνεργάζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης για το στολισμό του κέντρου της πόλης. Για το Επιμελητήριο, που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες της αγοράς, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός είναι απαραίτητος για να τονώσει την επισκεψιμότητα του κέντρου και να δώσει ώθηση στην αγορά. Επίσης, λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους πολίτες, καθώς το πνεύμα και η ατμόσφαιρα των εορτών βοηθούν να αισθανθούν όλοι καλύτερα, ενώ τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν δημιουργικά» τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.

Όπως σημείωσε, «η αγορά περνάει πολύ δύσκολες ημέρες και όλοι οφείλουμε να τη βοηθήσουμε». «Όλοι γνωρίζουμε ότι για το εμπόριο ο Δεκέμβριος με τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος, που στην ουσία καθορίζει ολόκληρη τη χρονιά. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει μεγάλη δυναμική, που οφείλουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε για το καλό της κοινωνίας της πόλης» υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης.

Πως θα στηθεί το σκηνικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πλατεία Αριστοτέλους

Δύο μεγάλα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, το ένα 15 μέτρων και το άλλο 7 μέτρων καθώς και μια μεγάλη φάτνη θα στηθούν φέτος στον άξονα της Αριστοτέλους, ενώ τα βλέμματα όλων αναμένεται να τραβήξει η τσουλήθρα με συνθετικό πάγο διαστάσεων 6 χ 40μ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας, στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί το μεγάλο φυσικό δέντρο ύψους 15 μέτρων καθώς και η φάτνη, το σπίτι του Άη Βασίλη, όπου ο βασικός ήρωας των ημερών θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, θα φωτογραφίζεται μαζί τους και θα μοιράζει δώρα.

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τα άλλα τρία σπίτια δημιουργικών εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, το σπίτι των κατασκευών και ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργούν υπέροχες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάρτες. Θα μπορούν να παίζουν μουσικοκινητικά και να παρακολουθήσουν κουκλοθέατρο. Το Σπίτι του Παραμυθιού όπου θα διαβάζονται χριστουγεννιάτικα παραμύθια και το Σπίτι της Γης, όπου θα παρουσιάζονται καθημερινά αφιερώματα στις 5 ηπείρους. Οι πρώτοι κάτοικοι, ήθη, έθιμα και παραδόσεις και αφιερώματα στους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και σοφούς. Επίσης, θα υπάρχει και το Σπίτι της Αγάπης, όπου εκεί θα μαζεύονται ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα μακράς διαρκείας και φάρμακα για διάφορα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, για τους προσφυγές και για όσους έχουν ανάγκη.

Στην πλατεία θα στηθεί και μια μεγάλη εξέδρα παραστάσεων για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τις περίπου 40 μέρες των εορταστικών εκδηλώσεων.  Αναμένεται να δοθούν παραστάσεις από συλλόγους παραδοσιακών χορών, συγκροτήματα και χορωδίες. Στην πλατεία Αριστοτέλους, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν στο παγοδρόμιο διαστάσεων 30 χ 15μ, στο Carousel, στο τρενάκι, στην τσουλήθρα με συνθετικό πάγο ύψους 6 χ 40μ καθώς και στο Bungee τραμπολίνο 6 χ 6μ.

Οδός Αριστοτέλους

Μπροστά στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα στηθεί άλλο ένα φυσικό δέντρο, ύψους 7μ. Επίσης,  ανάμεσα στο Ηλέκτρα και το Ολύμπιον θα υπάρχει το Σπιτάκι για το Ταχυδρομείο. Εκεί η γελαστή γυναίκα του Άη Βασίλη θα συλλέγει τις ευχετήριες κάρτες και θα βοηθάει τα παιδιά να γράφουν τα γράμματα στον Άη Βασίλη μαθαίνοντας τα έτσι την τέχνη της αλληλογραφίας. Επίσης, στο σημείο θα τοποθετηθούν άλλα 15 ξύλινα στολισμένα σπιτάκια.

Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας

Βόλτα με ένα οικολογικό τρένο που θα λειτουργεί με μπαταρίες και με ενέργεια από τον ήλιο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι επισκεφτούν τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετηθεί ένα καρουζέλ, άλλο ένα τρενάκι καθώς και ένα φυσικό δέντρο στολισμένο ύψους 7 μέτρων.

Σε όλη την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης διοργάνωσης θα υπάρχουν καθημερινά δράσεις δρόμου όπως διασκεδαστές, κλόουν, ζογκλέρ. Η είσοδος και η κίνηση σε όλο το θεματικό πάρκο καθώς και η χρήση όλων των εγκαταστάσεων και των δράσεων δημιουργικής απασχόλησης θα είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Τα δημιουργικά εργαστήρια θα είναι ανοιχτά καθημερινές από τις 12:00 – 14:00 και από τις 17:00 – 21:00. Τα Σαββατοκύριακα  και τις αργίες από τις 11:00 – 16:00 και από τις 17:00 – 21:00. Τα παιχνίδια στο λούνα παρκ θα είναι λειτουργούν από τις 11:00 έως τις 24:00 (το ωράριο θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες).

Αγώνας δρόμου για τα λαμπόνια από τον Δ. Θεσσαλονίκης

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο τόνο αναμένεται να δώσουν φέτος στην πόλη τα χριστουγεννιάτικα λαμπόνια. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες του διαγωνισμού και να ξεκινήσει σύντομα να τοποθετείται ο διάκοσμος για την εορταστική περίοδο.

Ο σχεδιασμός του δήμου περιλαμβάνει παράσταση από κρεμαστές μπάλες για τον κόμβο του Δημαρχείου, διακόσμηση κορμού δέντρων με led στην οδό Β. Γεωργίου, τεχνητό δένδρο 9μ στον πεζόδρομο Αγ. Σοφίας, στον κόμβο Παπαναστασίου με Καραμανλή, στην Αριστοτέλους με Εγνατία και στην Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, διακόσμηση ιστού σαν δέντρο με μπάλες στη Ανατολική είσοδο, Δυτική είσοδο και στην είσοδο από την Περιφερειακή οδό (Αγ. Δημητρίου & Κατσιμίδη).

Επίσης, διακόσμηση της πλατείας Αριστοτέλους, στις καμάρες με φωτοσωλήνα, και σε άλλα σημεία με Led (στολισμό δέντρων).

Ακόμη, στολισμό των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, Βασ. Γεωργίου, Γρηγ. Λαμπράκη κ.λ.π με γιρλάντες σε διάφορες παραστάσεις (Ομπρέλες, πακέτο3D, Αστέρι Led κ.λ.π), γιρλάντα Led στην οδό Τσιμισκή και στολισμό των οδών Ν. Γερμανού, Μ. Ανδρόνικου και Λ. Στρατού με επιστήλια. Στολισμός θα υπάρχει επίσης στις οδούς όπως Μητροπόλεως, Ερμού, Χρυσ. Σμύρνης,  Λασσάνη, Γ. Σταύρου, Αγ. Θεοδώρας κ.λπ. με κατασκευές (ουρανός αστέρι, ουρανός με μπάλες ομπρέλες & πακέτα 3D).