Skip to main content

Ξεκίνησε η συζήτηση για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω υποστήριξη

Ποιο είναι το βασικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί, την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ήδη από τώρα;

Σύμφωνα με πηγές, κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς κάποια περαιτέρω υποστήριξη.

Το τι θα ισχύει, όμως, δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Οι θεσμοί έχουν όλοι την ίδια άποψη ότι κάποιας μορφής προληπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μετά τη λήξη του υφιστάμενου, θα είναι το πιο σωστό για τη χώρα, καθώς, όπως εξηγούν «έχουμε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα μόνο με αυστηρό έλεγχο παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής». Το σκεπτικό είναι να υπάρχει κάποιου είδους επιτήρηση και επίτευξη στόχων που θα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα επωφελείται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ομως οποιαδήποτε συμφωνία τεθεί στο τραπέζι δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ενας άλλος παράγοντας που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο για το πώς θα συνεχίσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 είναι η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί θα είναι πολύ διαφορετική η στάση της Γερμανίας ανάλογα με τη νέα κυβερνητική σύνθεση.

Συγκεκριμένα, αν εκλεγεί η κ. Μέρκελ, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα, και σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, τότε αναμένεται η στάση να είναι υπέρ μιας περαιτέρω συμφωνίας μετά τη λήξη του προγράμματος. Κι αυτό δεν συμφέρει στη χώρα μας.