Skip to main content

Ξεκίνησε η περιοδεία «Μάρτιν Σουλτς live»

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τον υποψήφιο καγκελάριο - Ο Σοσιαλδημοκράτης θέλει να τονίσει ότι ο προεκλογικός αγώνας για το SPD ξεκινά τώρα.

«Μάρτιν Σουλτς live» - αυτός είναι ο τίτλος της περιοδείας που πραγματοποιεί ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βρέμη. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε επισκεφτεί τη γερμανική πόλη μια βδομάδα νωρίτερα. Εκτός από χειροκροτήματα άκουσε όμως και γιουχαΐσματα. Όπως και ο Μάρτιν Σουλτς παρ' όλο που η Βρέμη ψηφίζει παραδοσιακά SPD.

«Ξεκινάμε σήμερα την καυτή φάση του προεκλογικού μας αγώνα εδώ στο προπύργιό μας» φώναζε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στους περίπου 2000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης. «Το SPD κάνει καλό στη Βρέμη και το SPD κάνει καλό στη Γερμανία» υποστήριξε στην ομιλία του που κράτησε μια ώρα και κατά τη διάρκεια της οποίας έθιξε ζητήματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Η Γερμανία μπορεί να καταφέρει περισσότερα με έναν Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανέφερε ο Μ. Σουλτς, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του θα παλέψει για κάθε ψήφο μέχρι τέλους.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αποτελέσματα»

Ο υποψήφιος καγκελάριος μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και την υποστήριξη οικογενειών (ειδικά μονογονεϊκών), νέων και ηλικιωμένων ανθρώπων. «Η ώρα της κοινωνικής δικαιοσύνης» είναι το βασικό μήνυμα του Σουλτς, με το οποίο ταξιδεύει από πόλη σε πόλη.

Ωστόσο ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά για τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα. «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αποτελέσματα» ενθαρρύνει ο ίδιος την ομάδα του.
Η παράταξη ξοδεύει πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα, 24 εκατομμύρια για την ακρίβεια. Περισσότερα από κάθε άλλη παράταξη.

«Εύκολες» και «δύσκολες» πόλεις

Μετά τη Βρέμη σειρά έχουν άλλες 40 πόλεις περίπου μέσα σε ένα μήνα. Χιλιάδες χιλιόμετρα θα διανύσει ο επικεφαλής του SPD για να καταλήξει στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και στις 23 στον τόπο καταγωγής του, το Άαχεν. Παντού θα υπάρχει ζωντανή μουσική. Εξού και ο τίτλος «Μάρτιν Σουλτς live».

Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να συνδράμουν τον αρχηγό του κόμματος κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Έτσι και ο γενικός γραμματέας του κόμματος στην Κάτω Σαξονία, Χουμπέρτους Χάιλ, ο οποίος άσκησε κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι για την προεκλογική της καμπάνια επιλέγει μόνο μέρη που δεν την κουράζουν. Για του λόγου το αληθές όμως, η γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να ξεκινήσει τις ομιλίες της στο Ντόρτμουντ, το οποίο παραδοσιακά ψηφίζει SPD. Αντίθετα ο Μ. Σουλτς δεν επέλεξε κάποια παραδοσιακά χριστιανοδημοκρατική πόλη. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του όμως θα βρεθεί σε μέρη που θα αποτελέσουν μεγαλύτερη πρόκληση γι' αυτόν απ' ό,τι η Βρέμη, αφού το πρόγραμμά του προβλέπει να επισκεφθεί και τα 16 κρατίδια.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle