Skip to main content

Ξεκίνησε η δίκη των 200 για την επιχείρηση «Βαριοπούλα»

Περίπου 200 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσήχθησαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της τουρκικής κυβέρνησης.
Περίπου 200 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσήχθησαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με σκοπό την υπονόμευση της τουρκικής κυβέρνησης (επιχείρηση «Βαριοπούλα»), σε μια υπόθεση που κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι αξιωματικοί εισήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να απαντήσουν στις κατηγορίες σχετικά με μία συνωμοσία που είχε στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν το 2003 ώστε να επέμβει ο στρατός.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι πήραν μέρος σε οποιαδήποτε συνωμοσία και δηλώνουν ότι τα σενάρια που συζητούνταν κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού σεμιναρίου πριν 7 χρόνια ήταν απλώς μία στρατιωτική άσκηση.

«Οταν έρθει η ώρα στο δικαστήριο για τους κατηγορούμενους θα δηλώσω ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία νόμιμη βάση», δήλωσε ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, πρώην επικεφαλής του πρώτου σώματος στρατού της Τουρκίας, έξω από το δικαστήριο στο Σιλίβρι (Σηλυβρία), στη δυτική Κωνσταντινούπολη.