Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Δύο μήνες ακριβώς μετά την τελετή παράδοσης του πρώην στρατοπέδου, άρχισε η επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων εντός αυτού.

Δύο μήνες ακριβώς μετά την τελετή παράδοσης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον Δήμο Παύλου Μελά και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, σήμερα ξεκίνησε η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων του πρώην στρατοπέδου με συντονισμό της επιχείρησης από μονάδες του στρατού που διεκπεραιώνουν με δικά τους μηχανολογικά μέσα την επιχείρηση.

Παρόντες πέρα από τα στελέχη και το προσωπικό του Γ΄ΣΣ, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Αθάνατος, Στέφανος Βάρφης, Ιωσήφ Αράπογλου, ο Εντεταλμένος Αθανάσιος Λαζαρίδης, υπηρεσιακά στελέχη και ο επιστημονικός συνεργάτης Πρόδρομος Νικηφορίδης.

«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται…, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στην τελετή παράδοσης, ενώ ο δήμαρχος είχε τονίσει ότι "ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία του στρατοπέδου κι αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίησή του", επικαλούμενος και τη πρόταση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη θέση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι δέκα εκατομμύρια θα έρθουν από τις ΟΧΕΒΑ. Με τις εργασίες κατεδάφισης, γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις τόσο της Πολιτείας όσο και της Διοίκησης του Δημήτρη Δεμουρτζίδη» τονίζει ο δήμος Παύλου Μελά στην ανακοίνωσή του.

«Οι κατεδαφίσεις αφορούν οικοδομήματα που κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των επισκεπτών (προσκτίσματα, υπόστεγα και ερείπια) και που καθορίστηκαν με βάση αναλυτικές καταγραφές, αποτυπώσεις και αξιολογήσεις της κατάστασης διατήρησής τους. Οι καταγραφές αυτές περιλήφθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε ο Δήμος Παύλου Μελά για την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο και στη συνέχεια συμφωνήθηκαν με τις επιτελικές υπηρεσίες του στρατού» υπογράμμισε ο κ. Δεμουρτζίδης.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών παραχώρησης, υπήρξε συναίνεση των δύο μερών επί της αναγκαιότητας αυτών των κατεδαφίσεων αφενώς για να εξαλειφθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και αφετέρου για να εξοικονομηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για το Δήμο» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει ο δήμος, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ανέπνευσε ένα σημαντικό τμήμα του στρατοπέδου βόρεια της δυτικής πλευράς, στο τμήμα εκείνο που την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαϊου, θα τελεστεί εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συνδιοργανώνουν οι ποντιακοί σύλλογοι «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και ο Δήμος Παύλου Μελά υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 

.