Skip to main content

Ξεκινάει η Διάσκεψη για το κλίμα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, σε συνέντευξή του δήλωσε αισιόδοξος ότι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, την οποία, μάλιστα, θα υπογράψουν όλ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, σε συνέντευξή του δήλωσε αισιόδοξος ότι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στις 7 με 18 Δεκεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Δανίας, θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, την οποία, μάλιστα, θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.

Αντιπροσωπείες από 190 χώρες έχουν μεταβεί ήδη στην Κοπεγχάγη για τη Διάσκεψη, η οποία ξεκινάει σήμερα και προσβλέπει σε μία νέα, παγκόσμια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Κοπεγχάγη», είπε ο Μπαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας Berlingske Tidende.

«Θα επιτύχουμε συμφωνία και, πιστεύω, ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, το οποίο θα είναι κάτι ιστορικό», είπε ο Μπαν στη συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

«Διαθέτουμε το σωστό πολιτικό πνεύμα. Όλοι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν κοινό στόχο- να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Αυτό που πρέπει καθοριστεί είναι ο τρόπος δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε ο νοτιοκορεάτης γγ του ΟΗΕ.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν στην Κοπεγχάγη να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Τον περασμένο μήνα η Δανία αναβάθμισε τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προσκαλώντας επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και από τις 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής, 105 ηγέτες έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο και ο ινδός ομόλογός του Μανμοχάν Σινγκ.

Ο Μπαν είπε ότι ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έπραξε καλώς επιδιώκοντας πολιτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη και ότι η ιδέα «έδωσε δυναμική στις διαπραγματεύσεις».

«Με συγκεντρωμένους τόσους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, προφανώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία, πρώτα μία πολιτική συμφωνία και αμέσως μετά ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Είμαι πεπεισμένος γι αυτό».

Ο Μπαν είπε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα συμπεράσματα των επιστημόνων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Οι κλιματικές αλλαγές είναι αληθινές και συμβαίνουν τώρα με ταχύτερο ρυθμό απ΄ό,τι θεωρούσαμε πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπαν.

«Η Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη έρχεται στην καλύτερη συγκυρία να το αντιμετωπίσουμε με τις γνώσεις που διαθέτουμε», πρόσθεσε.