Skip to main content

Ξεκινά το ξεκαθάρισμα στην ενέργεια - Η αρχή από το φυσικό αέριο

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβει στρατηγικό σύμβουλο όπου εντός τετραμήνου θα καταθέσει προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Η πληροφορία έρχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι κατηγορηματική: Αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα και στον ενεργειακό τομέα, επί ελληνικού εδάφους. Κι αυτή τη φορά, με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει εντός τετραμήνου ο στρατηγικός σύμβουλος που θα προσλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), γι' αυτον ακριβώς τον σκοπό.

Η αρχή μάλιστα δεν θα γίνει από την ΔΕΗ, όπως περιμένει όλη η αγορά, αλλά θα γίνει από:

Α) τη ΔΕΠΑ (αέριο), όπου θα παρουσιασθεί σχέδιο για την πώληση / αξιοποίηση του 65% της εταιρίας, που ελέγχεται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και

Β) του ποσοστού (51%) που κατέχει η ΔΕΠΑ στις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ), καθώς και στις εταιρείες διανομής (ΕΔΑ). Δηλαδή, σε όλο το φάσμα του αερίου στην Ελλάδα

Οπως πληροφορείται η Voria.gr, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του συμβούλου ήδη δημοσιεύθηκε. Οι υποψήφιοι, μάλιστα, με βάση τη σχετική ανακοίνωση (η οποία πέρασε μάλλον στα "ψιλά") έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Μαϊου, για να καταθέσουν προσφορές.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως το σχέδιο που πρέπει να παρουσιάσει ο στρατηγικός σύμβουλος θα περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΑ, εκτός από τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, καθώς γι' αυτόν προωθείται ξεχωριστή διαδικασία. Θυμίζουμε ότι το 35% της ΔΕΠΑ ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια.