Skip to main content

Ξεκινά το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ

Σε δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την ολ
Σε δημόσιαδήλωση στήριξης της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. Την ίδια ώρα, οι διεθνείςαγορές προεξοφλούν και την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα εν όψει τηςΣυνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ευρώ και να περιορίζονται οι απώλειες στα χρηματιστήρια.

Σε έκτακτη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τεθεί το ζήτημα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκονται κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ομάδα των ΕΛΚ, η οποίαυπέβαλε και το αίτημα για την έκτακτη συζήτηση, ζήτησε από την Κομισιόνκαι την Ισπανική προεδρία να τοποθετηθούν δημόσια για τηνχρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης.Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθεί και ο νέος Επίτροπος για τιςΟικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος ανέλαβε τοχαρτοφυλάκιο του Ισπανού Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για τα οικονομικά προβλήματα πουαντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης ήρθε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο εάν συσταθεί «οικονομική κυβέρνησης των 27, η οποία θα διευκολύνει τον συντονισμό των πολιτικών των χωρών-μελών της ΕΕ».

Εξάλλου, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ΕσωτερικήΑγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι ελπίζει στην εφαρμογή ενός συνολικού,«συντονισμένου σχεδίου» των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση τωνελλειμμάτων και του χρέους, η διόγκωση των οποίων ανησυχεί τις διεθνείςαγορές. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θαέχουμε ένα σχέδιο -το ελπίζω- συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότεροςσυντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών για τον έλεγχο των δημοσίωνδαπανών», υπογράμμισε ο κ. Μπαρνιέ.