Skip to main content

Ξεκινά το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος 2010

Το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού», που εγκαινίασε από πέρυσι η νομαρχία Λάρισας, θα υλοποιηθεί και φέτος και οι παραγωγοί του νομού καλούνται μέχρι 30 Ιουνίου να καταθέσουν τα απαιτού
Το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού», που εγκαινίασε από πέρυσι η νομαρχία Λάρισας, θα υλοποιηθεί και φέτος και οι παραγωγοί του νομού καλούνται μέχρι 30 Ιουνίου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που η νομαρχία και οι αγροτικοί φορείς του νομού διεκδικούσαν επί χρόνια, στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αποκτήσει το βαμβάκι του νομού «σήμα ποιότητας» και επομένως μεγαλύτερη εμπορική αξία. Ήδη, οι 3575 βαμβακοπαραγωγοί που εντάχθηκαν πέρυσι με 245.000 στρέμματα στο νομό, θα απολαύσουν φέτος καλύτερες τιμές.
Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως τόνισε ο νομάρχης, Λουκάς Κατσαρός, ότι η ένταξη των παραγωγών θα μας δώσει νέα όπλα για καλύτερη διαπραγμάτευση μετά το 2013, οπότε και αναθεωρείται η ΚΑΠ. Για το σκοπό αυτό ο κ. Κατσαρός απηύθυνε έκκληση προς όλους τους παραγωγούς να στηρίξουν το πρόγραμμα και να ενταχτούν σ’ αυτό, συμβάλλοντας στη μεγάλη προσπάθεια για πιστοποιημένο βαμβάκι. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας ανακοίνωσε σήμερα ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού για το έτος 2010. Σκοπός του μέτρου είναι η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύρια απασχόληση αγρότες οι οποίοι αντλούν  τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας (όπως τούτο τεκμηριώνεται από τα στοιχεία των δύο τελευταίων  ετών της φορολογικής τους δήλωσης (Έντυπο Ε1) και των αντίστοιχων εκκαθαριστικών και έχουν κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ) καθώς και οι συνταξιούχοι Ο.Γ.Α., οι οποίοι συμμετέχουν το 2010 σε σύστημα παραγωγής βαμβακιού μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2 του AGROCERT. Το συνολικό ποσό που διατίθεται ετησίως για την  ενίσχυση του προγράμματος, ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ. Οι αιτήσεις ένταξης και πληρωμής, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υποβληθούν στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης  Λάρισας  μέχρι 30 Ιουνίου 2010. Το έντυπο της αίτησης είναι, επίσης, διαθέσιμο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.