Skip to main content

Ξεκινά αύριο το 6ο Thessaloniki Pride-Το Σάββατο η πορεία υπερηφάνειας

Η εκκλησία φαίνεται να κάνει βήματα προς τα πίσω και να έχει πιο ήπια στάση, ανέφερε στην σχετική συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας.

Το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την αποδοχή της διαφορετικότητας και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της LGBTI κοινότητας, θέλει να αναδείξει το 6ο Thessaloniki Pride που ξεκινά αύριο, Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει και φέτος μια σειρά από εικαστικές εκθέσεις, υπαίθρια πάρτυ, συναυλίες και τη μεγάλη πορεία υπερηφάνειας η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 17 Μαΐου, με εκκίνηση από την πλατεία Λευκού Πύργου.

Μιλώντας σε σχετική συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος τύπου της διοργάνωσης, Θάνος Βλαχογιάννης, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα ρατσιστικά και ομοφοβικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά. «Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Όποιος λέει “δεν έχω πρόβλημα, αλλά…”, προφανώς έχει πρόβλημα», δήλωσε, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται κάθε χρόνο η διοργάνωση.

Ο κ. Βλαχογιάννης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δεύτερης διοργάνωσης, του Radical Pride που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες. Όπως είπε, δεν πρόκειται για διάσπαση, αλλά ενδυνάμωση του κινήματος και είναι κάτι για το οποίο η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι περήφανη. «Σε όσες πόλεις του εξωτερικού γίνονται Pride, δεν γίνεται μόνο μία παρέλαση το χρόνο, αλλά πολλές», είπε ο ίδιος. Άλλωστε, ο ίδιος τόνισε ότι εάν τα μέλη του Radical Pride ή οποιασδήποτε άλλης διοργάνωσης, διαφωνεί, «εμείς υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να εκφράζουν την άποψή τους».

Ακόμη, ανέφερε πως η κυβέρνηση κάνει κάποια δειλά βήματα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων κι αυτό είναι θετικό. Παράλληλα, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, σε τοπικό επίπεδο, έχον στήριξη από τον δήμο, πράγμα για το οποίο ο κ. Βλαχογιάννης ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε πως η αποδοχή της διαφορετικότητας, είναι κάτι δεδομένο για τον δήμο, αλλά και για όλους θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής. «Η διαφορετικότητα αυτή κάποιων ανθρώπων έχει χαρακτηριστεί "αμαρτωλή, αντικοινωνική, παρά φύσιν". Αυτό, φυσικά δεν είναι αλήθεια κι εμείς προσπαθούμε και πολύ σύντομα θα έχουμε μια συνολική αποδοχή των δικαιωμάτων των γκέι από την κοινωνία. Υπάρχουν ακόμη αντίθετες απόψεις που πηγάζουν και από την εκκλησία. Η εκκλησία είναι ξεκάθαρα αντίθετη σε αυτό το θέμα, παρόλο που ο Χριστούλης ήταν αυτός που πρώτος κύρηξε την αγάπη. Αποδοχή χωρίς αγάπη δεν γίνεται. Πρέπει και η εκκλησία να αλλάξει ρότα, αλλά αυτό δεν περιμένουμε να γίνει από την μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο δήμαρχος. Ειδικότερα για την διεξαγωγή του Radical Pride, ο δήμαρχος ανέφερε πως «δεν είναι κακό να υπάρχουν και δυο και τρεις και τέσσερις τέτοιες ομάδες, αρκεί να γίνει αποδεκτή η διαφορετικότητα στην κοινωνία». 

Αναφερόμενος στην εκκλησία, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας δήλωσε πως η στάση της φέτος είναι πιο ήπια. «Φαίνεται να κάνει βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως το Thessaloniki Pride είναι υποψήφιο για το Europride του 2020, το οποίο είναι το κεντρικό Pride της Ευρώπης που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη, 14.6

17:30-23:30 ALL DAY PARTY οδ. Ζεύξιδος

Υπαίθριο πάρτι από τα μαγαζιά της γειτονιάς

#Στείλε_το_μήνυμα παράλληλη δράση από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

22:00-23:45 PRIDE TO ANIMATE Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)

Προβολή κινουμένων σχεδίων από το Thessaloniki Animation Festival & την AddArt

Πέμπτη, 15.6

18:00 ΓΥΜΝΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ BAU’s (πλ. Ναυαρίνου 5 & Βύρωνος)

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας | διάρκεια: 15-30.6 18:00-3:00 από τη Thessaloniki Rainbow Youth

18:30 ΟΙ ΑΚΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ Άνωθεν (Καρόλου Ντηλ 22, 1ος όρ.)

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Α. Καϊάφα | διάρκεια: 14-20.6 12:00-1:00 από τη Θετική Φωνή

19:00 X-PRESS ME ART Uberdooze (Δαναΐδων & Σφέτσιου)

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης | διάρκεια: 15-22.6 11:00-22:30 από τη Ulysses

19:30 ΑΔΕΡΦΟΧΩΡΙ 2 Concept Store (Ιουστινιανού 6 & Ρέμπελου)

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας | διάρκεια: 14.6-3.7 10:00-22:00 από το Studio Prokopiou

20:00-21:30 ΣΕ ΨΑΧΝΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Kinissi Palace (Εγνατία 41)

Παρουσίαση βιβλίου του Ι. Αλυγιζάκη από τον Πολύχρωμο Πλανήτη

22:00-23:45 EKAJ Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)

Προβολή ταινίας της C. Gonzalez (αγγλικά, ελληνικοί υπότ.) από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών & τη Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο

Παρασκευή, 16.6

19:30-21:30 PRIDE FORUM Δημαρχιακό Μέγαρο, Αίθ. Μ. Αναγνωστάκης (Βασ. Γεωργίου 1)

Η ταυτότητα ως μέσο ορατότητας – πέρα από το LGBT

22:00-2:00 STREET PARTY πλ. Χρηματιστηρίου

Σάββατο, 17.6 Λευκός Πύργος

12:00-18:30 PRIDE FAIR

Info kiosks, body painting, παιχνίδια, εργαστήρια, ζωντανή βιβλιοθήκη κ.ά.

18:30-19:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19:30-21:30 PRIDE PARADE

21:30-00:30 PRIDE CONCERT