Skip to main content

Ξεκινά αύριο στη Βόννη η Διάσκεψη για το Κλίμα

Η διεθνής κλιματική πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως θα δούμε και στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Υπό κανονικές συνθήκες η χώρα που φιλοξενεί την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) είναι και ο διοργανωτής. Επειδή όμως τα μικρά νησιά Φίτζι του νότιου Ειρηνικού δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 25.000 εκπροσώπων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων, η φετινή διάσκεψη πραγματοποιείται από 6/11 μέχρι 17/11 στη Βόννη υπό την προεδρία του ηγέτη των νήσων και πρώην στρατηγού Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

Στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Κλίμα βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού από τον Δεκέμβριο του 2015. Όλες οι χώρες που συνυπογράφουν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν, θέτοντας εθνικούς στόχους για το κλίμα, να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της Κλιματικής Συμφωνίας στο Παρίσι, δήλωσε στην DW ότι «μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου με παγκόσμια ισχύ, θα πρέπει τώρα να ορίσουμε τα περιθώρια ερμηνείας του. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνυπέγραψαν την συμφωνία, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, η Συρία και το Ιράν που πρέπει ακόμα να το επικυρώσουν. Απομένει το κύριο πρόβλημα, που είναι φυσικά, οι ΗΠΑ.

Θα απασχολήσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πάνω από την σύνοδο θα πλανάται η κλιματική πολιτική του προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο εύκολα. Για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ακόμα τρεισήμισι χρόνια και έτσι στη Βόννη θα συμμετάσχει και αμερικανική αντιπροσωπία, υπό την ηγεσία υψηλόβαθμου στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η αντιπροσωπία των ΗΠΑ «τουλάχιστον δεν θα θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».

Μέρκελ, Μακρόν και άλλες διασημότητες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα καλωσορίσει στη Βόννη την δεύτερη εβδομάδα της διάσκεψης τους αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργών Περιβάλλοντος που θα έρθουν στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα. Εκτός από την Άγκελα Μέρκελ το παρόν θα δώσει και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Από αμερικανικής πλευράς αναμένεται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, τάσσεται υπέρ της προστασίας του κλίματος και της γενικευμένης χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στο παρελθόν για την προστασία το κλίματος. Όπως δηλώνει ο Γαν Κόβλατσικ, ειδικός σε ζητήματα κλίματος στην οργάνωση Oxfam, «η επαπειλούμενη αποτυχία της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στο επιτυχημένο σαμποτάζ της βιομηχανίας του άνθρακα. Η Γερμανία θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους, μόνο αν δεσμευθεί ότι θα τερματίσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα».

Γενς Τούραου / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle