Skip to main content

Ξεκαθαρίζουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Κικίλιας, Βορίδης (ή Γεωργιάδης) και Τζιτζικώστας οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάλιστα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν (όχι πάντως να ανακοινωθούν όλες επισήμως) οι κύριες υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Επίκεντρο των πολύ έντονων διεργασιών είναι η Αθήνα, καθώς οι συναντήσεις στελεχών, ομάδων, στρατοπέδων με δυνητικά υποψήφιους είναι σε εξέλιξη από χτες.

Όσοι επιχειρούν να διακρίνουν ποιοι θα είναι υποψήφιοι μέσω των αιτημάτων για την παροχή των καταλόγων των 500 μελών της Πολιτικής Επιτροπής (που προοιωνίζεται και επιχείρηση συλλογής υπογραφών) δεν πετυχαίνουν το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr αρκετοί επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ έχουν ήδη συλλέξει τις 50 υπογραφές που χρειάζονται για την υποψηφιότητά τους, ενώ προς το παρόν κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για υπογραφές από τα 4.400 και πλέον μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (χρειάζεται το ένα δέκατο).

Μεϊμαράκης

Η ονοματολογία καλά κρατεί και όσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν ανακοινώνει την τελική απόφασή του αρκετοί υποψήφιοι δεν εκδηλώνονται. Κάτι πάντως που αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο κι έτσι να ανοίξει ή να κλείσει ο δρόμος για τουλάχιστον πέντε υποψήφιους.

Χαρακτηριστικό του προβληματισμού του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ είναι το γεγονός ότι ενώ χτες το βράδυ έκλινε (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς συνομιλητών του) στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να έχει μεταπειστεί και να παίρνει την απόφαση να μπει στη διαδικασία. Ειδικά μετά και το χτεσινοβραδινό τηλεφώνημα Μεϊμαράκη – Καραμανλή, στο οποίο ακούγεται πως έγινε συζήτηση επί όλων των κρίσιμων θεμάτων και τελικά ο κ. Μεϊμαράκης πήρε την απόφασή του, την οποία μπορεί να ανακοινώσει μέχρι αύριο.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του με τη διαδικασία της εκλογής από τη βάση, κάτι όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως έδειξε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και υπεύθυνος της διαδικασίας (ως πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής), Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζυγίζει και το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλέον με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρότι αφενός ο τελευταίος τον όρισε προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, αφετέρου ο κ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε ουκ ολίγες φορές τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά στην προεκλογική περίοδο. Αιτία προφανώς είναι οι δηλώσεις στελεχών που φέρονται να είναι στο «σαμαρικό» στρατόπεδο και στη «δεξιά πτέρυγα» αμέσως μετά την εκλογική ήττα.

Από το στρατόπεδο των «καραμανλικών» διαμηνύουν ότι χρίσμα δε θα υπάρξει. Προφανώς όμως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα πάρει θέση είτε με δήλωσή του (όχι με την ανακοίνωση της εκλεκτής υποψηφιότητας), είτε μέσω των στενών συνεργατών του, που συχνά πυκνά μιλούν ή διαρρέουν τις προθέσεις του κ. Καραμανλή.

Πάντως, τα τηλεφωνήματα για τη συλλογή υπογραφών σε μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη έχουν ξεκινήσει και από στελέχη του κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη. Κομματικός μηχανισμός, ο οποίος πάντως δεν τηρεί ομοιογενή στάση...

Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος, έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές και ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των συναντήσεων με γαλάζια στελέχη. Πεντηκοστή υπογραφή στήριξης της υποψηφιότητάς του, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ίσως και ως ρελάνς στο θέμα που ανέκυψε με τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε την προτίμησή της στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη.

Μάλιστα, φήμες θέλουν την κ. Μπακογιάννη να σκέφτεται ακόμη και τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος εκ νέου εάν δεν είναι υποψήφιος ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ακόμη και κόντρα στον αδελφό της. Σενάριο πάντως που δε συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως πρόθεσή του εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ είναι να αλλάξει τα πάντα στο κόμμα, εκτός από το όνομα...

Κικίλας

Προβληματισμός επικρατεί και στον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συνεχίζει να εξετάζει τα δεδομένα και φαίνεται ότι τελικά θα κινηθεί για τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ. Μάλιστα, ήδη γαλάζια στελέχη συλλέγουν υπογραφές από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τα τηλέφωνα και οι επαφές έχουν ξεκινήσει. Υπάρχει άλλωστε μια ομάδα βουλευτών που στηρίζει ανοιχτά στο γαλάζιο στρατόπεδο την προοπτική Κικίλια. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητα Κικίλια, όπως πληροφορείται η Voria.gr είναι ζήτημα ωρών.

Δεξιά πτέρυγα

Σίγουρη πάντως πρέπει να θεωρείται μια υποψηφιότητα από τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα». Προτεραιότητα έχει ο Μάκης Βορίδης και σε περίπτωση που δεν το αποφασίσει τη θέση του θα πάρει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αναμένεται να συγκεντρώσει την υποστήριξη των «σαμαρικών».

Τζιτζικώστας

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές στην Αθήνα εδώ και δυο μέρες προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες να είναι υποψήφιος. Επαφές που φαίνεται ότι πριν από λίγη ώρα κατέληξαν και τελικά ο κ. Τζιτζικώστας αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του εντός του Σαββατοκύριακου.

Στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα είχαν ήδη ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, ενώ ορισμένοι διέρρευσαν το προηγούμενο διήμερο ότι αυτοβούλως κάποια στελέχη και οπαδοί του κ. Τζιτζικώστα συγκέντρωσαν τηλεφωνικώς την υποστήριξη άνω των 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής, που δήλωσαν πρόθυμοι να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται να διερευνά όλες τις πτυχές μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας, η ανακοίνωση της οποίας δε θα αργήσει πάνω από 24 ώρες. Άλλωστε, με το που ανέκυψε θέμα εκλογής προέδρου της ΝΔ, τα τηλεφωνήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έσπασαν από στελέχη και μέλη της ΝΔ, που θεωρούσαν δεδομένη την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και του εξέφραζαν την υποστήριξή τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του τη στήριξη της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του κομματικού μηχανισμού στη Βόρεια Ελλάδα, θα έχει την προίκα του 70% της περιφερειακής παράταξής του «Αλληλεγγύη», θα έχει τη στήριξη των «καραμανλικών», αλλά και των «ντορικών», ενώ θα βρει απέναντί του ένα κομμάτι των κομματικών στελεχών που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, τους «σαμαρικούς» και ορισμένους βουλευτές που ήδη έχουν πάρει θέση υπέρ άλλων υποψηφιοτήτων.

Από τη στιγμή μάλιστα που ξεπεράστηκε και το «πρόβλημα» της αδυναμίας εκλογής του στη Βουλή μέχρι το 2019, πλέον ο δρόμος της διεκδίκησης της αρχηγίας της ΝΔ είναι ορθάνοιχτος. «Δεν ψάχνουμε πρόεδρο βουλευτή. Στη Βουλή έχουμε εκπροσώπηση. Ψάχνουμε πρόεδρο ώστε η ΝΔ να ξαναχτίσει τις σχέσεις της με τους πολίτες», έλεγαν στελέχη και βουλευτές του κόμματος στη Voria.gr, που θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είναι η βέλτιστη λύση για να βγει η ΝΔ από το σημερινό αδιέξοδο και να αποκτήσει ξανά επαφή με τους πολίτες, μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες.

Δύσκολα

Ο Νίκος Δένδιας περιμένει την απόφαση Μεϊμαράκη, ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θα στηρίξει όποιον είναι υποψήφιος με τη στήριξη του «καραμανλικού» στρατοπέδου, καθώς ο ίδιος «κάηκε» ως υποψήφιος, μετά και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Μανώλης Κεφαλογιάννης και Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι εξέτασαν προθέσεις και δύσκολα θα κάνουν την προσπάθεια να διεκδικήσουν την προεδρία, με την απόφασή τους να είναι συνάρτηση και πάλι της απόφασης Μεϊμαράκη, αλλά και των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν μόλις αυτή ανακοινωθεί. Την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, ανέκοψε η ενδοοικογενειακή κόντρα της μητέρας και του θείου του, χωρίς ωστόσο αυτή να αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα... Με δυσκολίες και η «δονκιχωτική» υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος πάντως δια των συνεργατών του ζήτησε και πήρε τον κατάλογο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής προκειμένου να συλλέξει υπογραφές.

Αν κάποια από αυτές τις υποψηφιότητες συγκεντρώνει πιθανότητες να φτάσει ως το τέλος είναι εκείνη της 'Ολγας Κεφαλογιάννη.