Skip to main content

Ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για τα καιρικά ζήτησε ο Μπουτάρης

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο δήμαρχος τόνισε ότι «το κράτος τα έκανε θάλασσα».

Ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόνισε ότι «το κράτος τα έκανε θάλασσα».

«Χωρίς να θέλω να είμαι γκρινιάρης, δυστυχώς το συγκεντρωτικό κράτος έχει καταφέρει να τα κάνει θάλασσα. Αντί να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και ευθύνες και να ωθήσει περιφέρειες και δήμους να κάνουν πράγματα για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα άμεσα, τα έβαλε σε μια προτεραιότητα του κράτους και ότι προκύψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους πρέπει να πάψει να μας τυραννάει, να βρούμε ένα μπάι μπας και θα το βρούμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι είναι δεδομένη η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε: «Τι θα προκύψει ένα πέσει ένας καύσωνας για 15 μέρες, 40-45 βαθμούς, θα πεθάνουν 15 - 20; Πως θα το αντιμετωπίσουμε; Θα ανοίγουμε αίθουσες του δημαρχείου και θα πέφτουν οι ασφάλειες;»  

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων σε Μητροπολιτικό επίπεδο, ενώ μίλησε για μεγάλη ευθύνη της Περιφέρειας. «Η Περιφέρεια έχει μεν αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί γίνεται μια παρανόηση, ο αντιπεριφερειάρχης είναι για τον νομό όχι για τον δήμο Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά χαζούς όσους έκαναν λόγο για ρεζίλι πόλη, παραφράζοντας το Resilient City.

Αναφερόμενος στο έντονο καιρικό φαινόμενο της 10ης Μαϊου ο γενικός γραμματέας του δήμου, υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία Θωμάς Ψαρράς τόνισε ότι όλο το προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα τελούσαν σε πλήρη ετοιμότητα.

Καλαφάτης: Ανθεκτικοί οι δημότες απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη

Σειρά παραλείψεων της διοίκησης του δήμου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεομηνία που έπληξε, πριν περίπου δύο βδομάδες την πόλη, επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης, την οποία κι ο ίδιος ο δήμος παραδέχτηκε, με τη σημερινή έκδοση ανακοίνωσης για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται. Έστω κι αργά εφαρμόστηκε το προφανές.

«Δε συστάθηκε, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειών επί Εκτάκτων Αναγκών, Κέντρο Επιχειρήσεων στο Δημαρχείο υπό τον Δήμαρχο, μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη του φαινομένου. Δεν έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες το Σχέδιο Ενεργειών για παρόμοιες περιπτώσεις. Το Σχέδιο δράσης δεν ήταν πλήρως επικαιροποιημένο», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Όπως ανέφερε, «δεν υπήρξε έκτακτη ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών πριν την καταιγίδα».

« Ήταν φυσικό πλατείες και παιδικές χαρές, με τέτοιο νερό, να μετατραπούν σε λίμνες. Το να παραμένουν, όμως, σε αυτήν την κατάσταση, αποδεικνύει πως υπάρχουν κατασκευαστικά θέματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των «Εντάξει». «Τελικά, ανθεκτικοί είναι οι δημότες της Θεσσαλονίκης, απέναντι σ’ αυτήν τη διοίκηση και όχι η πόλη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές», ανέφερε.

«Όταν έγιναν οι πλημμύρες στην Αθήνα, οι ευθύνες είχαν ονοματεπώνυμο. Δεν ευθύνοταν ούτε ο δήμος, ούτε η ΕΥΔΑΠ, ούτε η Πυροσβεστική, μόνο η Περιφερειάρχης. Στη Θεσσαλονίκη όλοι φταίνει εκτός από την Περιφέρεια, που δεν φταίει καθόλου», ανέφερε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου.

«Να πάψουμε να λειτουργούμε αντιπολιτευτικά και με πρωτοβουλία του δήμου να συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς, ώστε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας και να είμαστε έτοιμοι στο επόμενο έντονο καιρικό φαινομενο», πρότεινε η Μόνικα Αϊβάζογλου από την παράταξη  «Γειτονιές σε Δράση».

«Ο εχθρός μας είναι το μπετόν, και όχι μόνο τα ακάθαρτα φρεάτια, ή τα κτισμένα ρέματα» σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Σεβρής, δηλώνοντας ότι «στοίχημα είναι η πόλη να συμμαχήσει με τη βροχή, αξιοποιώντας το νερό προς όφελος των πολιτών της».

Στην απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση. «Έχουμε να κάνουμε με την απουσία αντιπλημμυρικών υποδομών, οι οποίες έχουν επισημανθεί πρώτα από όλα από το ΤΕΕ και το αναφέρω γιατί το ΤΕΕ κάνει λόγο για ανεπάρκεια. Μελέτες υπάρχουν αποφάσεις υπάρχουν, δεν έχουν υλοποιηθεί κάποια πράγματα».

Για την πλήρη ετοιμότητα της ΕΥΑΘ μίλησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης, μιλώντας για εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση και εξαιρετική απορροή από το δίκτυο.

Τόνισε ότι τα συνεργεία της ΕΥΑΘ ήταν σε ετοιμότητα και βγήκαν στο δρόμο, προσπαθώντας να αποχετεύσουν τα νερά της βροχής. Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες ο κ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΑΘ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους αγωγούς του παντορροϊκού συστήματος.

«Αυτοί οι αγωγοί λειτούργησαν και με την πάροδο της βροχόπτωσης οι δρόμοι, δε κράτησαν το νερό της βροχής γιατί τα φρεάτια ήταν καθαρά και τα νερά αποχετευτήκαν», σημείωσε.

Στην άμεση αντίδραση της Περιφέρειας απέναντι στο φαινόμενο μίλησε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξε γρήγορη επικοινωνία με τον κεντρικό δήμο. «Έχουμε ετοιμάσει τις επιτροπές για να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και για τις αποζημιώσεις αυτοκινήτων» σημείωσε.

«Η πόλη δεν είναι θωρακισμένη και μακάρι να διαψευστώ», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. ‘Όπως είπε, «εάν πριν από λίγες ημέρες η καταρρακτώδης βροχή είχε 10 – 15' λεπτά ακόμη και εάν είχαμε δύο τρία φαινόμενα παρασυρμένων, θα έχουμε εκατοντάδες τέτοια φαινόμενα». Κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει την άμεση συντήρηση του κλειστού συστήματος και των ρεμάτων».

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΥΑΘ και των αρμόδιων υπηρεσιών.