Skip to main content

Ο Μπουτάρης ετοιμάζεται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην «Πρωτοβουλία»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συγκάλεσε δημοτική ομάδα για την Πέμπτη, μετά τις βαριές κουβέντες που αντηλλάγησαν on camera στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην παράταξή του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Γιάννης Μπουτάρης, μετά όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του, για την προσεχή Πέμπτη. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι: «Η ‘Πρωτοβουλία’ ως παράταξη και ως διοίκηση. Ζητήματα λειτουργίας. Ενότητα, προοπτική», με εισηγητή τον ίδιο τον κ. Μπουτάρη.

Η απόφαση του δημάρχου ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη της ταραχώδους συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου αντηλλάγησαν on camera βαρύτατοι χαρακτηρισμοί μεταξύ του δημάρχου και των Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη. Την Παρασκευή συνήλθε στο γραφείο του δημάρχου η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου (αντιδήμαρχοι, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) η οποία συζήτησε το μείζον θέμα το οποίο ενέσκηψε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης ζήτησε τη γνώμη όλων των παρισταμένων για το πώς θα πρέπει η διοίκηση και ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους «προδότες», όπως τους είχε χαρακτηρίσει μια μέρα νωρίτερα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος αναφερόταν στους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (Παναγιώτη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Κουράκη, Γιώργο Αρβανίτη και Θανάση Παπαναστασίου) οι οποίοι πιστεύει ότι τον αντιπολιτεύονται συστηματικά και έχουν τη δική τους ατζέντα - τον Κωνσταντίνο Ζέρβα τον θεωρεί, ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό «ξένο σώμα» στη δημοτική παράταξη.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, όλοι οι αντιδήμαρχοι εκφράστηκαν με επικριτικά σχόλια σε βάρος των τεσσάρων και ιδιαιτέρως σε βάρος των κ. Αβραμόπουλου και Κουράκη. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου πρότεινε τη διαγραφή των τεσσάρων από την παράταξη. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς, όπως είναι γνωστό και το έχει πει επανειλημμένως και ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, στην «Πρωτοβουλία» δεν προβλέπονται διαγραφές ή άλλα παρόμοια πειθαρχικά μέτρα. Ακούστηκε, ωστόσο, και η πρόταση για διαγραφή από τη δημοτική ομάδα, κάτι το οποίο προβλέπεται στον «Καλλικράτη».

Στη συζήτηση ετέθη και το ζήτημα της πιθανής αδυναμίας της διοίκησης να περάσει τις προτάσεις της από το δημοτικό συμβούλιο στην περίπτωση που οι τέσσερις, μαζί και με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, λειτουργήσουν ως συμπαγής ομάδα ή απλώς τύχει να διαφωνήσουν με μία πρόταση της διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 25 ψήφοι. Η παράταξη Μπουτάρη διαθέτει 29 συμβούλους, συνεπώς, εάν καταψηφίζουν οι πέντε, τότε θα είναι αδύνατον να περνούν θέματα, χωρίς τις ψήφους ορισμένων συμβούλων της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό προτάθηκε να επιχειρηθεί συνεννόηση με κάποιους από τους δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» Αρμόδιος Στεργίου.

Από την άλλη πλευρά, αποφασισμένοι «να προσέλθουν και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους», εμφανίζονται οι εγκαλούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε συνομιλίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξουν ότι οι ίδιοι κινούνται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο προγραμματικό πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας» και θα κατηγορήσουν τον δήμαρχο ότι εκείνος είναι αυτός που το έχει παραβιάσει.