Skip to main content

Χείρα φιλίας τείνει ο Παπανδρέου στην Τουρκία

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Τουρκία και να ξεπεραστούν οι ανταγωνισμοί του παρελθόντος, εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Τρίωρη συνάντηση εφ΄ όλης της ύλης είχαν σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, όπως και το θέμα του φράχτη στον Έβρο. Εκτενείς αναφορές έγιναν ακόμη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που αφορούν στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα, ενώ αναφέρεται πως στόχος των διμερών συναντήσεων είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ κρίνεται συνολικά στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα σημαντική. «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.

Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου εγκαινίασε μαζί με τον κ. Ερντογάν στάδιο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας και κατά την ομιλία του έστειλε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, «μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος», όπως υπογράμμισε.

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας τέλος ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.

«Τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός σας και φίλος μου, Ταγίπ, ήρθε στην Αθήνα και επισκέφθηκε και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Και μαζί, υπογράψαμε το βιβλίο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την κοινή στάση Ελλάδας-Τουρκίας ως «ένα σαφές μήνυμα, σε ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, για τη σημασία της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι και οι αγώνες της Πανεπιστημιάδας θα είναι «ένα ακόμα βήμα στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των λαών, καθώς και στην αναγκαία συνεργασία, για να προωθήσουμε πανανθρώπινες αξίες, σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας τις χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».

Εξήρε ακόμη το ρόλο του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον οποίο, από κοινού όπως είπε, «βάλαμε σε νέες βάσεις τη συνεργασία μας και εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεών μας». «Να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, αυτός είναι ο στόχος μας», επισήμανε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας, για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.