Skip to main content

Χειμωνιάτικη κατάθλιψη οι επιπτώσεις της και η θεραπεία

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), γνωστή και ως «κατάθλιψη του χειμώνα».
Mήπως τον χειμώνα νιώθετε αφόρητη θλίψη και νωθρότητα;

Έχετε ανάγκη διαρκώς να κοιμάστε; Νιώθετε κόπωση κάνοντας ακόμη και απλά καθημερινά πράγματα; Έχετε ακαταμάχητη ανάγκη να τρώτε υδατάνθρακες και γλυκά;

Κατακλύζεστε από ενοχές, απόγνωση, απελπισία; Απομονώνεστε από τους φίλους σας και αποφεύγετε τις εξόδους; Τις αλλαγές αυτές τις βιώνετε στις αρχές κάθε φθινοπώρου;
 
Αν ναι, τότε μπορεί να έχετε συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ), γνωστή και ως «κατάθλιψη του χειμώνα». Επίσης, θα πρέπει οι χειμερινές καταθλίψεις σας να διαρκούν για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα έτη.
 
Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 5 στους 100 ανθρώπους, κυρίως ηλικίας 18-30, εμφανίζουν συμπτώματα ΕΣΔ.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται το φθινόπωρο, κορυφώνονται τον χειμώνα (ιδιαίτερα τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο) και εξαφανίζονται την άνοιξη.

Οι κάτοικοι των βόρειων γεωγραφικών περιοχών και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτοι.

Τα αίτια

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από ΕΣΔ εκκρίνουν περισσότερη μελατονίνη από τους φυσιολογικούς ανθρώπους τους χειμερινούς μήνες ή είναι πολύ ευαίσθητοι στην ορμόνη αυτήν, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.

Φαίνεται επίσης ότι εκκρίνουν μελατονίνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Στο σκοτάδι, η επίφυση του εγκεφάλου εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία προάγει τον ύπνο.

Όταν οι μέρες είναι μικρότερες και δεν υπάρχει φυσικό ηλιακό φως, η παραγωγή αυτής της ορμόνης αυξάνεται.

Θεραπείες

Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, οι πλέον αποτελεσματικές θεραπείες είναι:

Το ηλιακό φως ανέκαθεν αποτελούσε πανάκεια κατά του λήθαργου και της παρατεταμένης θλίψης.

Η θεραπεία φωτός περιλαμβάνει την καθημερινή έκθεση του ασθενούς σε πολύ δυνατό τεχνητό φως, το οποίο μειώνει τα επίπεδα μελατονίνης.

Παράλληλα, 1 ώρα περπάτημα την ημέρα στη χειμερινή λιακάδα ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πρόσφατα πορίσματα ερευνών.

Η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και συγκεκριμένα με ειδικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης - SSRΙs (π.χ. παροξετίνη, φλουοξετίνη, σιταλοπράμη).

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο βοηθάει τον ασθενή να αναγνωρίζει και να τροποποιεί εδραιωμένους καταθλιπτικούς τρόπους σκέψης και τις αρνητικές συμπεριφορές που διατηρούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (Μυρσίνη Κωστοπούλου  ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ρh.D) ).