Skip to main content

Ξέφυγαν οι τιμές των πολυτελών εξοχικών ακινήτων στα νησιά

Γιατί η κρίση στην αγορά ακινήτων είτε δεν έχει χτυπήσει καθόλου είτε έχει επηρεάσει λίγο την αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών

Πόσο πωλούνται αυτή τη στιγμή τα ακριβά εξοχικά στα hot spots του Αιγαίου; Σημειώστε:

Η Μύκονος και η Σαντορίνη «στοιχίζουν» 2.140 ευρώ/τ.μ. και 1.772 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Η Πάρος 1.770 ευρώ/τ.μ. και η Τζια 1.630 ευρώ/τ.μ. Στη Μύκονο, μάλιστα, σε περιοχές όπως οι Ανεμόμυλοι, η Ψαρρού και ο Πάνορμος, οι τιμές αγγίζουν και τις 24.000-25.000 ευρώ/τ.μ. με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 12.400 ευρώ/τ.μ. Την ίδια ώρα, στη Σαντορίνη, σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι στις 20.000 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση τιμή ανέρχεται σε 10.700 ευρώ/τ.μ.ή και λίγο παραπάνω.

Το συμπέρασμα; Η κρίση στην αγορά ακινήτων είτε δεν έχει χτυπήσει καθόλου είτε έχει επηρέασει λίγο την αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Αντιθέτως, η κρίση έχει χτυπήσει τις τιμές των ακριβών περιοχών, για μόνιμη κατοικία, στα μεγάλα αστικά κέντρα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση; Στο γεγονός ότι τις τιμές στα νησιά και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς τις κρατούν πολύ ψηλά οι ξένοι αγοραστές, κυρίως Αραβές και Τούρκοι και δευτερευόντως Ευρωπαίοι (Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί). Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει βίλα στο... Πανόραμα.