Skip to main content

«Ξεχείλωμα» φοβούνται στο Γενικό Λογιστήριο για τους εργαζομένους ΟΤΑ

Yπάρχει ορατός κίνδυνος να βγουν εκτός ενιαίου μισθολογίου και να πάρουν αυξήσεις μισθών εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι στην ύδρευση και αποχέτευση.

Συναγερμός έχει χτυπήσει τις τελευταίες ώρες στο Γενικό Λογιστήριο. Κι αυτό γιατί τα στελέχη του διαβλέπουν ότι στη λύση που προωθείται για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, αλλά και όχι μόνο αφού υπάρχει και νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις, υπάρχει ορατός κίνδυνος να βγουν εκτός ενιαίου μισθολογίου και να πάρουν αυξήσεις μισθών εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ρύθμιση που προβλέπει την παροχή επιδόματος στους δημοτικούς συμβούλους ως έξοδα κίνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι είναι ένα μέτρο που στόχο έχει να καλύπτει τη δαπάνη για βενζίνη των δημοτικών συμβούλων που πρέπει να μετακινηθούν από απομακρυσμένα δημοτικά διαμερίσματα στις πρωτεύουσες των καλλικρατικών δήμων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διατυπώσει ενστάσεις καθώς το μέτρο είναι οριζόντιο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν το «επίδομα βενζίνης» και οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν χρειάζεται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο, τέτοιου είδους μέτρα, όπως η πρόταση του κ. Σκουρλέτη να εξαιρεθούν από τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε τέσσερις συνταξιοδοτήσεις οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων, αναδεικνύουν τον κίνδυνο χαλάρωσης της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Γι' αυτό, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου πως υπάρχει φως στο τούνελ, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.