Skip to main content

Χατζηδάκης: Δανία του Νότου η Ελλάδα...στην αγορά των καυσίμων

Έντονη κριτική, με αρκετή δόση ειρωνείας, άσκησε στην κυβέρνηση για τις τιμές των καυσίμων ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνώ
Έντονη κριτική με αρκετή δόση ειρωνείας άσκησε στην κυβέρνηση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ, που πέρσι αντιδρούσε με σφοδρότητα για πολύ μικρότερες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, έκανε τελικά την Ελλάδα από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέποντάς την σε… Δανία του Νότου στην αγορά των καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αισχροκέρδειας αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν σε 8 νομούς. Πέρα από τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τον τρόπο υπολογισμού του πλαφόν, άγνωστος είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγησαν οι συγκεκριμένοι 8 νομοί και δεν επιβλήθηκε ανώτατη τιμή σε άλλες νησιωτικές περιοχές (όπως οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Χίος, η Σάμος) ή κατά μήκος των εθνικών οδών, όπου και εκεί παρατηρούνται υψηλές τιμές στα καύσιμα. Εν όψει της εξόδου του Πάσχα αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους καταναλωτές», συνέχισε ο βουλευτής.

«Άγνωστος, επίσης, είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προτιμά να μην αξιοποιήσει εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να αποτρέψει εγκαίρως, αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Εργαλεία όπως κοστολογικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σφράγιση εγκαταστάσεων σε περίπτωση υποτροπής, δυνατότητα πρόσβασης τρίτων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων. Η μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα δεν είναι φυσικά εύκολη, όπως θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι καθυστερήσεις, όμως, οι ερασιτεχνισμοί και οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κυβέρνησης την κάνουν δυσκολότερη με δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταναλωτές», κατέληξε.