Skip to main content

Χάθηκαν 15.900 θέσεις εργασίας στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης

Τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις βιοτεχνίες του νομού Θεσσαλονίκης από το Μάϊο μέχρι το Νοέμβριο του 2009 καταγράφει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στον «αέρα» βρέθηκαν 15.900 εργαζόμενοι στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης μέσα σε διάστημα έξι μηνών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η κρίση έχει αφήσει έντονα σημάδια στο εργατικό δυναμικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού.

 

Συγκεκριμένα, το 56% των επιχειρήσεων που το Μάιο του 2009, σε έρευνα του ΒΕΘ για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην απασχόληση, δήλωνε ότι διαθέτει εργαζόμενους, το Νοέμβριο μειώθηκε σε 53%. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων πλέον αγγίζει το 47% έναντι 44% το Μάιο του 2009. Παράλληλα, ο μέσος όρος των εργαζομένων, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό,  το Μάιο ήταν 6,5 εργαζόμενοι, ενώ πλέον είναι 5.

 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κ.Σωτήριος Μαγόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας «Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης- Οι προοπτικές για τις ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης», το διάστημα Μαΐου – Νοεμβρίου 2009 χάθηκαν 15.900 θέσεις. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι οι απασχολούμενοι το Μάιο ήταν 68.900 εργαζόμενοι ενώ σήμερα είναι 53.000. 

 

Ο κ. Μαγόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, για τον Τειρεσία, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφελών και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει, ωστόσο, να λειτουργήσουν άμεσα. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Ο χειμώνας και το 2010 θα είναι ακόμη πιο δύσκολα», υπογράμμισε ο κ. Μαγόπουλος.

 

Από τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό το 66% δήλωσε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων του, το 11% ότι προσέλαβε, ενώ το 23% ότι συρρίκνωσε τη δύναμη του προσωπικού του. Για το επόμενο διάστημα το 78% δήλωσε ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, το 11,7% ότι θα απολύσει, ενώ το 10,3% ότι θα κάνει προσλήψεις.

 

Στην έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 705 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ την περίοδο από 6 έως 9 Νοεμβρίου καταγράφεται ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τον τελευταίο χρόνο τον τζίρο τους να μειώνεται με τον μέσο όρο της πτώσης να διαμορφώνεται στο 34%. Μεγαλύτερο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί η μεταποίηση με επτά στις δέκα επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μείωση του τζίρου το τελευταίο δωδεκάμηνο.

 

Στο μεταξύ, το 63% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι λίγο έως καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, ενώ το 37% αρκετά έως πολύ. Σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΒΕΘ για την κρίση το Νοέμβριο του 2008 αισιόδοξοι δήλωναν το  42%. Μεταξύ των δύο ερευνών καταγράφεται μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 5%.

 

Περισσότερο απαισιόδοξοι (67%) για το μέλλον των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται οι συμμετέχοντες, στη φετινή έρευνα, που προέρχονται από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, ακολουθούν η μεταποίηση με 65% και οι μικτές επιχειρήσεις με 58%. 

 

Το 46% των επιχειρηματιών προβλέπουν μείωση του τζίρου τους, το 40% καμία μεταβολή και μόλις το 14% αύξηση. Πιο δύσκολο προβλέπεται το εξάμηνο για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς το 51,3% αναμένει μείωση εσόδων, ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 46,9% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και σε 40,3% για τις μικτές. Το 31,8% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν αναμένει μεταβολή τζίρου, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 41,7% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και σε 44,9% για τις μικτές.

 

Το 16,9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης εκτιμά ότι ο τζίρος του θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο. Μειωμένα είναι τα ποσοστά για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθώς το 11,5% αναμένει αύξηση τζίρου, ενώ το ποσοστό είναι αυξημένο για τις μικτές επιχειρήσεις (14,8%).

 

Τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα θα χειροτερεύσει, το 35% ότι θα παραμείνει στάσιμη και μόνο το 17% ότι θα βελτιωθεί.

 

Στην έρευνα αποτυπώνεται και μια ελαφριά επιδείνωση των σχέσεων των επιχειρήσεων με τις τράπεζες, ενώ το 36% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο η τράπεζα με την οποία συνεργάζεται αύξησε το επιτόκιο δανεισμού.