Skip to main content

Ξανά και ξανά και ξανά: Οι... κύκλοι της πολιτικής στην Ελλάδα

Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνει απίστευτα όμοιους κύκλους, απλώς με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και και σε πιο σύντομες περιόδους

Το 'χουμε γράψει, το ξαναγράφουμε και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα από την εποχή του πρώτου Μνημονίου και μετά) κάνει απίστευτα όμοιους κύκλους, απλώς με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και σε πιο σύντομες χρονικές περιόδους. Αφορμή, για να το αναφέρουμε και πάλι, αποτελεί η σταδιακή μετεξέλιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε "Αλέξη Τσίπρα του 2014", στα μάτια των ξένων (θεσμών, δανειστών, επενδυτών κα).

Εξηγούμαστε: Ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τις αρχές του 2014 και μετά, άρχισε να μετεξελίσσεται σε σοβαρή εναλλακτική λύση στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απολάμβανε της ανοχής των ξένων περίπου ως αναγκαίο κακό. Έχασε κι αυτό το προνόμιο, όταν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αποφάσισαν ότι "ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τον Τσίπρα", αφού "θεωρούμε ότι συνιστά αξιόπιστη προοπτική". Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Σαμαράς άρχισε να μετρά αντίστροφα και οι προσπάθειες του να πείσει τους ξένους ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά καταστροφή" έπεφταν στο κενό. "Ήταν σαν να μην μας ακούν" θυμάται σήμερα συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί είχαν πάρει τις αποφάσεις του, που υλοποιήθηκαν αρχές του 2015, με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η τελευταία, για περίπου έναν χρόνο, έτυχε απίστευτης ανοχής. Ακόμα και όταν απείλησε να οδηγήσει τη χώρα στα ...βράχια. Οι "Σαμαρικοί" έβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν στον νέο πρωθυπουργό οι δανειστές και "τραβούσαν τα μαλλιά τους". Θεωρούσαν ότι τη μισή υπομονή, απ' όση έκαναν για τον κ. Τσίπρα, αν είχαν κάνει και γι αυτούς, η χώρα θα είχε ανέβει σε άλλο επίπεδο. Κι αναρωτιόντουσαν, γιατί. Η απάντηση ήταν προφανής: Οι δανειστές, ακόμα και αν είχαν μετανιώσει για την επιλογή τους, ήταν αποφασισμένοι να στηρίξουν τη νέα διακυβέρνηση, γιατί θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε άλλη, αξιόπιστη, εναλλακτική.

Οι ισορροπίες άλλαξαν σχεδόν την επομένη μέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Από εκείνη τη μέρα άρχισε να μετρά αντίστροφα ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του. Για έναν απλό λόγο: Η κυβέρνηση απέκτησε αντιπολίτευση. Και δη αξιόπιστη. Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει πλέον εναλλακτική και όχι οι δανειστές δεν "εξαρτώνται" από τις διαθέσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Βαρουφάκη και οποιουδήποτε άλλου. Και κάπου εδώ ξεκινά η γνωστή επανάληψη. Μέχρι την επόμενη...