Skip to main content

Λάσα Σουσανασβίλι: Δεν είμαι μαφιόζος, θέλω να καθαρίσω το όνομά μου

Η έδρα αποσύρθηκε και επανήλθε αρκετές φορές ώσπου τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Νέα αναβολή πήρε σήμερα η δίκη του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου Λάσα Σουσανασβίλι, που συνελήφθη σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στις 16 Απριλίου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και κρατείται στις φυλακές Διαβατών. 

Ο 57χρονος κακοποιός δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Θεσσαλονίκη σε δεύτερο βαθμό, κατηγορούμενος ως αρχηγός μαφιόζικης οργάνωσης που δρούσε σε όλη την Ευρώπη. Είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη το 2012 και αφέθηκε ελεύθερος 2,5 χρόνια μετά, καθώς κρίθηκε ανάπηρος άνω του 67%. Για την ίδια υπόθεση είχε απορριφθεί σχετικό αίτημα έκδοσης από τις ισπανικές αρχές.

Μάλιστα ο ίδιος απευθυνόμενος στο δικαστήριο τόνισε: «Δεν θέλω να λένε στην κόρη μου που σπουδάζει ότι είναι το παιδί ενός μαφιόζου. Όλοι με ονομάζουν παγκόσμιο κακοποιό και θέλω να καθαρίσω το όνομά μου».

«Καταδικάστηκα με μία μαρτυρία ενός Ισπανού αστυνομικού που τώρα δεν έρχεται στο δικαστήριο να καταθέσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 57χρονος υπογραμμίζοντας πως από την ώρα που αφέθηκε ελεύθερος έρχεται συνεχώς στο δικαστήριο, επικρίνοντας έτσι τη στάση του Ισπανού αστυνομικού, που είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη, να μην εμφανιστεί. «Υπάρχει προβοκάτσια από τις ισπανικές και τις γαλλικές αρχές» συνέχισε. «Αν ήμουν τόσο τρομακτικός όσο λένε τόσα χρόνια που ζω εδώ, η ελληνική αστυνομία κάτι θα έβρισκε εναντίον μου», ανέφερε προς το δικαστήριο, που όπως εκτίμησε μεροληπτεί σε βάρος του: «μου δίνουν την εντύπωση ότι με έχουν καταδικάσει ήδη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δίκη έχει διακοπεί τρεις ακόμη φορές, καθώς ο κατηγορούμενος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, με έντονους πόνους και μουδιάσματα στο πρόσωπο. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο είχε κριθεί απαραίτητη δεδομένης της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου είχε ζητήσει την εξαίρεση της προέδρου που επρόκειτο να τον δικάσει, επικαλούμενη θέματα μεροληψίας, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε. Κατόπιν, οι συνήγοροι υπέβαλαν ένσταση «λόγω κακής συνθέσεως του δικαστηρίου». Και η ένσταση αυτή απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ο άνδρας δήλωσε και πάλι αδιαθεσία και ζήτησε να εξεταστεί. Διασώστης του ΕΚΑΒ που τον επισκέφθηκε στα κρατητήρια έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η έδρα αποσύρθηκε και επανήλθε αρκετές φορές, για να εξετάσει νέα αιτήματα των δικηγόρων, ώσπου τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου

Ο Γεωργιανός κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών κ.α. σε όλη την Ευρώπη. Οι ισπανικές αρχές ζητούσαν την έκδοσή του με μία δικογραφία 19.000 σελίδων, στην οποία υπάρχει η εκτίμηση ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι αρχηγός και σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει τον ανώτατο τίτλο τιμής των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας, αυτόν του «Vor V Zakone», ωστόσο δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας». Στο παρελθόν ο ίδιος είχε στείλει εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι για τον άνδρα εκρεμμεί αίτημα έκδοσης και από τις γαλλικές αρχές, το οποίο εξετάζεται από το Τριμελές Εφετείο. Για το ζήτημα της έκδοσης ο κακοποιός προσέλαβε, ανάμεσα σε άλλους δικηγόρους και την πρώην πρόεδρο πρόεδρο της Βουλής, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.