Skip to main content

Χαμηλότερη από τα όρια της ΕΕ η ακτινοβολία στα σχολεία

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας στις σχολικές μονάδες, που τα κτίριά τους βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι χαμηλότερα από τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα αποτελ
Τα επίπεδα της ακτινοβολίας στις σχολικές μονάδες, που τα κτήρια τους βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι χαμηλότερα από τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε η νομαρχία.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα ο αντινομάρχης Παιδείας Ευθύμιος Φωτόπουλος στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης πρότεινε και έγινε αποδεκτό να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε να αποτελέσει οδηγό για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. 

Σύμφωνα με τον εισηγητή Ε. Φωτόπουλο, «με επιστολές στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, η νομαρχία πήρε πρωτοβουλία και ζήτησε ενημέρωση για το ποιες σχολικές μονάδες βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, φανερές ή κεκαλυμμένες».

Περισσότερα από 60 σχολεία ενημέρωσαν για την ύπαρξη κεραιών πλησίον των κτιρίων τους. Μετά από επεξεργασία των στοιχείων από το Α-ΤΕΙΘ επιλέχθηκαν να γίνουν μετρήσεις σε 7 σχολεία και συγκεκριμένα στο 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στο 3ο Γυμνάσιο Χαριλάου, στο 3ο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας, στο 30 Γυμνάσιο Σταυρούπολης, στο Πειραματικό Σχολείο και στο 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

Ακολούθησε πρόσκληση πρόκλησης ενδιαφέροντος από τη ΝΑΘ και η μέτρηση της ακτινοβολίας στις 7 σχολικές μονάδες ανατέθηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με συνολικό προϋπολογισμό 3.570 ευρώ. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας είναι χαμηλότερα από τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία.

«Με βάση τις εκτιμήσεις μας απαιτείται η μέτρηση σε ακόμη 15 σχολικές μονάδες που βρίσκονται αρκετά κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το κόστος αυτών των μετρήσεων θα ανέλθει περίπου σε 7.500 πλέον ΦΠΑ», κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.