Skip to main content

Χαλκιδική: Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας

Είναι ευρύτατα γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Αγάπη, μεράκι και γεωπονική τεχνογνωσία είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Η κ. Μαριάννα Καζάκη παρουσιάζει στη Voria.gr... «τα α

Ξεκίνησε πριν περίπου 15 χρόνια, λίγο από ανάγκη και περισσότερο από αγάπη για γεύσεις αγνές και παραδοσιακές. Η φήμη των προϊόντων τους γρήγορα ξεπέρασε τα όρια του στενού φιλικού και οικογενειακού κύκλου και η ποιότητά τους διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα. Πολλές φορές χρειάστηκε να δυσαρεστήσουν αρκετούς μια και δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που δημιουργήθηκε, ο λόγος για τα «αμπελόφυλλα της Μαριάννας».

Δραστηριότητες

Σήμερα οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν την καλλιέργεια των αμπελιών, τη μεταποίηση των αγαθών που αυτά δίνουν πλουσιοπάροχα και βέβαια τη διακίνησή τους.

Τα «Αμπελόφυλλα της Μαριάννας», αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας Καζάκη είναι πλέον ευρύτατα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, ενώ σιγά σιγά επεκτείνονται και στο εξωτερικό. «Ήδη τα προϊόντα μας δίνουν το παρόν στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ γίνονται επαφές για εξαγωγές και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και το Ντουμπάι», αναφέρει στη Voria.gr η κ. Μαριάννα Καζάκη.



Προϊόντα

«Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας» εμπλουτίζουν τη γκάμα των προϊόντων τους, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους όλα όσα απλόχερα τους δίνουν τα αμπέλια. Έτσι, πλέον διαθέτουν από τις ανοιξιάτικες αμπελοκορφάδες μέχρι το χειμωνιάτικο τσίπουρο και από τα μαγιάτικα αμπελόφυλλα μέχρι το πετιμέζι του Σεπτέμβρη, ενώ ο κατάλογος συμπληρώνεται με σταφίδα Σουλτανίνας, ρετσέλι σύκο και κολοκύθι, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα σταφύλι.

Δε σταματάνε όμως εδώ.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επεκτάθηκαν και λανσάρουν τα ντολμαδάκια της Μαριάννας. «Τα ντολμαδάκια μας ενσωματώνουν τη μυστική συνταγή της γιαγιάς Μαρίας και το πρωτοποριακό πνεύμα της Μαριάννας. Έτσι, συνδυάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η παραδοσιακή γεύση με την καινοτομία της μεθόδου παρασκευής (όρθια τοποθέτηση των ντολμάδων ώστε να μην ανοίγουν κατά το βράσιμο)», τονίζει η κ. Καζάκη. Εφαρμόζοντας πάντα τις αυστηρότερες διαδικασίες υγιεινής και τηρώντας ευλαβικά το σύστημα διασφάλισης ποιότητας είναι σε θέση να προσφέρουν στην Ελληνίδα νοικοκυρά τις πατροπαράδοτες γεύσεις που γνωρίζει, τη φροντίδα και την αγάπη που θέλει να δίνει στην οικογένειά της, αλλά και το χρόνο, για να τα απολαύσει. Παράλληλα, θα επεκταθούν και σε νέα προϊόντα όπως τους λαχανοντολμάδες και τις χειροποίητες πίτες, με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά.


Τα προϊόντα... είναι παραδοσιακά...

Τα προϊόντα παράγονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Καζάκη, έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια, αλλά και την παρασκευή τους συνδυάζουν τη σύγχρονη γεωπονική τεχνογνωσία με τις παραδοσιακές συνταγές των παππούδων και των γιαγιάδων τους, όπως τις φέρανε μαζί τους από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Αρμενία. Γι αυτό, άλλωστε, όλα τα αμπέλια της οικογένειας είναι ποικιλίας «Σουλτανίνα» που δίνει μαλακό και εύγευστο φύλλο, παρά τη μικρή απόδοση σε σταφύλι.

Βιολογικά

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μετέτρεψαν τα αμπέλια σε βιολογικά. Παρά το υψηλό συγκριτικά κόστος της βιολογικής καλλιέργειας, πίστεψαν ότι αυτή η μέθοδος αμπελουργίας τούς ταίριαζε περισσότερο. «Όχι μόνο τα προϊόντα μας είναι αγνά, χωρίς χημικά λιπάσματα και άλλα βιομηχανικά πρόσθετα, αλλά είναι και πιο εύγευστα, μια και τα αμπέλια μας μεγαλώνουν με τρόπο φυσικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, δίνοντας προϊόντα απόλυτα ασφαλή για τον τελικό καταναλωτή», υπογραμμίζει η κ. Καζάκη.

..και πιστοποιημένα

Εφαρμόζουν συνεχώς και με μηδενική ανοχή σε παρεκκλίσεις τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, καθώς και μεθοδολογίες διασφάλισης ποιότητας ειδικά σχεδιασμένες για το δικό τους κλάδο και τη δική τους οικοτεχνία. «Οι προσπάθειές μας ελέγχονται τακτικά από τους αρμόδιους φορείς και πιστοποιούνται από τους αντίστοιχους θεσμούς. Τα βιολογικά αμπέλια και προϊόντα μας πιστοποιούνται από τη ΒιοΕλλάς (Α.Μ. 160287), ενώ το εργαστήριο και οι διαδικασίες ποιότητας που ακολουθούμε ελέγχονται από την QMSCert. Όλα τα προϊόντα μας υπόκεινται σε τακτικές εργαστηριακές αναλύσεις από τη Foodlab», καταλήγει η κ. Καζάκη.

Χριστίνα Καραμανίδου

Business Story
Off