Skip to main content

Χαλκιδική: Σε Ρώσους επενδυτές το Portes Palace

Συνεχίζεται η δυναμική διείσδυση Ρώσων επιχειρηματιών στη Χαλκιδική, εκτιμήσεις για νέα επενδυτική επίθεση από τις αρχές του 2012

του Γιώργου Χατζηλίδη


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η δυναμική είσοδος των Ρώσων επενδυτών στη Χαλκιδική, τόσο στην κτηματαγορά όσο και στον τουριστικό κλάδο της περιοχής που αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας.

Το πιο πρόσφατο χτύπημα αφορά την εξαγορά του ξενοδοχείου Portes Palace,  στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, από ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο. Το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Portes Palace, δυναµικότητας 164 δωµατίων, πουλήθηκε στους Ρώσους από τους κκ Μπακογιάννη και Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι παραμένουν ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων Istion Club και Portes Beach, επίσης στην Ποτίδαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ρώσοι επενδυτές, ένας εκ των οποίων έχει ελβετική υπηκοότητα, κατέβαλαν περί τα 9 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του Portes Palace.

Όπως ενημερώνουν τη Voria.gr πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου, το ενδιαφέρον  Ρώσων(και άλλων ξένων) επιχειρηματιών για ακίνητα και ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, θα εντείνεται όσο βαθαίνει η κρίση. Και αυτό γιατί οι ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά αυξάνουν τις ανάγκες για ρευστότητα (σσ: δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτό συσχετίζεται με την παραπάνω εξαγορά), με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι  Έλληνες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να αναγκάζονται  να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους, προσφέροντας  τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ολοένα και πιο ελκυστικές τιμές.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι, μετά από ένα σχετικό πάγωμα του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η πολιτικοοικονομική αστάθεια κατά τον περασμένο μήνα, από τις αρχές του 2012 αναμένεται νέα ρωσική επενδυτική επίθεση, ιδίως αν η χώρα δείξει ότι σταθεροποιητικές τάσεις, αίροντας τις όποιες αμφιβολίες και εδραιώνοντας τη θέση της στην ευρωζώνη – χωρίς αυτό βέβαια να σηματοδοτεί αναγκαστικά την πολυπόθητη ανάκαμψη.  

Ενισχυτικά στα επενδυτικά σχέδια των Ρώσων, εν προκειμένω, αναμένεται να λειτουργήσει και η εφαρμογή του νόμου για την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις αγορές ακινήτων από κατοίκους Τρίτων Χωρών, με τον αποχαρακτηρισμό της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ως παραμεθόριων περιοχών.