Skip to main content

Ο τουρισμός δίνει πνοή και στο real estate της Χαλκιδικής

Ατμομηχανή της αγοράς κινήτων ο τουρισμός - Στη Χαλκιδική βγήκαν οι περισσότερες οικοδομικές άδειες το 2015, εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης.

Η Χαλκιδική δεν αποτελεί δύναμη μόνο στον κλάδο του τουρισμού, αλλά αναμφισβήτητη δύναμη και στον κλάδο του real estate, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης των τελευταίων ετών αλλά και της εκρηκτικής δόμησης προ της επιβολής του ΦΠΑ στην οικοδομή, που ανέτρεψε, τότε, τις όποιες καλές πρακτικές της "ανάπτυξης με μέτρο".

Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η Χαλκιδική είναι ο νομός της Κεντρικής Μακεδονίας (εξαιρουμένου του νομού Θεσσαλονίκης) με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο real estate, βάσει των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2015, στοιχεία που συγκέντρωσε και παραθέτει ο πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής κ. Δημήτρης Χατζηαποστόλου.

Όταν λοιπόν μεταξύ των ετών 2014-2015 η οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε στα ίδια ουσιαστικά επίπεδα (+ 2,9% και 1.117 οικοδομικές άδειες), στη Χαλκιδική καταγράφηκε μία αύξηση των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν κατά 23,4%. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 εκδόθηκαν 322 οικοδομικές άδειες, έναντι 261 αδειών το προηγούμενο έτος.

Αν και οι άδειες αυτές δεν αφορούν αναγκαστικά ανέγερση, το βέβαιο είναι ότι η οικοδομική δραστηριότητα στον νομό αφορά κυρίως την τουριστική αξιοποίηση και την παραθεριστική κατοικία και όχι την κύρια κατοικία.

Στους περισσότερους οικισμούς της Χαλκιδικής δεν υπάρχει διαχωρισμός της παραθεριστικής κατοικίας με εξαίρεση τον Πολύγυρο, το εμπορικό κέντρο του νομού, τα Νέα Μουδανιά και τη Καλλικράτεια, στην οποία έχουν εγκατασταθεί μόνιμα αρκετοί Θεσσαλονικείς.

Αξίζει να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά στην κατοικία, ότι οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Στον Πολύγυρο, για διαμερίσματα με παλαιότητα μέχρι 10 έτη, οι ζητούμενες τιμές έχουν εύρος από 900-1.500 ευρώ/τ.μ. Για διαμερίσματα με παλαιότητα άνω των 10 ετών, οι τιμές ξεκινούν από 600 ευρώ και φθάνουν τα 900 ευρώ/τ.μ.

Στα Νέα Μουδανιά, οι τιμές για διαμερίσματα μέχρι 10 έτη είναι χαμηλότερες από ότι στον Πολύγυρο και κυμαίνονται μεταξύ 600-1.200 ευρώ/τ.μ. Στα παλαιότερα διαμερίσματα, άνω των 10 ετών, οι τιμές που ζητούνται ξεκινούν από 500 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν στα 800 ευρώ/τ.μ.