Skip to main content

WSJ: Οι πιστωτές έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους

Υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών για λήψη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, εντοπίζουν WSJ και Γερμανικό Πρακτορείο. Για «μικρή νίκη» μιλά το Spiegel

Έδαφος έναντι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτύχει παροχή νέου πακέτου στήριξης προς στην Ελλάδα, φαίνεται πως κερδίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal και το Γερμανικό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για μια μικρή νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με δύο συγκλίνουσες πηγές, το Eurogroup έχει υποχωρήσει κατά τι στις απαιτήσεις του για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επίσης, το Γερμανικό Πρακτορείο αναφέρει πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που ζητούσαν ως τώρα. Οι πιστωτές φαίνεται να υποχωρούν και σε κάποια ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Eurogroup δεν απαιτεί πλέον άλλες περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον ενδέχεται δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα διευκολύνει τις απολύσεις. Παρ’ όλα αυτά σε άλλα θέματα, όπως ο ΦΠΑ και οι συντάξεις, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συγκλίνουν.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται όμως να δυσαρεστεί κάποιους Γερμανούς βουλευτές, κυρίως της Χριστιανοδημοκρατικής/Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η γερμανική κυβέρνηση επέτρεψε για πολύ καιρό στους αριστερούς λαϊκιστές στην Αθήνα να τη σέρνουν από τη μύτη», κατήγγειλε ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ήταν ένα λάθος το οποίο τώρα σημαίνει περαιτέρω βοήθεια χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να δίνει συγκεκριμένες υποσχέσεις».

Ο βουλευτής του FDP ζήτησε να μην γίνουν άλλες υποχωρήσεις εξαιτίας του φόβου μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο, εκτίμησε ο Λάμπσντορφ. «Αντίθετα, θα ήταν πιο επικίνδυνο μια λανθασμένη υποχώρηση (…), διότι με αυτό τον τρόπο θα αποδυναμωθεί το ευρώ και θα καταστεί αδύνατη η επιστροφή σε μια κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη Μπούντεσταγκ Ραλφ Μπρινκχάους εκτίμησε από την πλευρά του ότι «η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι εντελώς μπερδεμένη». «Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν στη βάση μιας παράτασης του προγράμματος βοήθειας και ότι η Ελλάδα πρέπει απλώς να κάνει τα μαθήματά της, καλύτερα σήμερα παρά αύριο», πρόσθεσε.