Skip to main content

Βρούτσης: Διπλές εισφορές για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο βουλυετής της ΝΔ σε επερώτησή του προς την Έφη Αχτσιόγλου.

Διπλές ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», σύμφωνα με επερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Βρούτση προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Βρούτσης απηύθυνε σήμερα επερώτηση σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια, «καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές».

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» καλούνται να πληρώσουν μια φορά με βάση το άρθρο 39 (σ.σ. ως εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι) και μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38 (σ.σ. ως μισθωτοί)

Στο κείμενο της επερώτησης του κ. Βρούτση προς την κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται ότι «αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Σε αυτά, περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα "μπλοκάκια", οι οποίοι αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και τις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί, με παρακράτηση και υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με "μπλοκάκι" μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες.

Λόγω όμως της ολιγωρίας της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία».

Ο κ. Βρούτσης ερωτά την υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου:

- Πώς έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων;
- Πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών;
- Πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015;
- Πώς διασφαλίζεται η ασφαλιστική ικανότητα (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους;
- Πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκια και πότε θα παρασχεθούν οι απαραίτητες οδηγίες/εγκύκλιοι;