Skip to main content

Βροχή αιτήσεων στους δήμους για τις απουσίες στην εργασία λόγω καιρού

Οι βεβαιώσεις μη προσέλευσης στην εργασία δόθηκαν για τις δύο πρώτες ημέρες της έντονης κακοκαιρίας στις 10 και 11 Ιανουαρίου

Μπαράζ αιτήσεων δέχθηκαν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, τις προηγούμενες ημέρες, από εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούσαν βεβαιώσεις για να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την δουλειά.

Η έντονη χιονόπτωση και ο παγετός που επικρατούσε την εβδομάδα, από 10 έως 13 Ιανουαρίου, δεν επέτρεψε σε αρκετούς εργαζόμενους να δώσουν το παρών στην εργασία.

Έτσι, αρκετοί υπάλληλοι – κυρίως του ιδιωτικού τομέα- απευθύνθηκαν στους δήμους, προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις για την αδυναμία προσέλευσης στην εργασία τους λόγω αποκλεισμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του κάθε δήμου δέχθηκαν δεκάδες αιτήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους έγιναν δεκτά.

Οι βεβαιώσεις δόθηκαν, κυρίως, για τις δύο πρώτες ημέρες της έντονης κακοκαιρίας και συγκεκριμένα για το απόγευμα της 10ης Ιανουαρίου και την επομένη 11 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι εκείνες τις δύο πρώτες ημέρες οι δήμοι προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους και στη συνέχεια έδωσαν βάρος στα μικρά στενά και στις γειτονιές. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ζητούσαν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις, προκειμένου να μην καταγραφεί η ημέρα απουσίας ως άδεια.

Τις δύο συγκεκριμένες ημέρες κατατέθηκαν στην Πολιτική Προστασία του δήμου Θεσσαλονίκη περίπου 80 αιτήσεις, οι οποίες και εγκρίθηκαν. «Εξυπηρετήσαμε όλες τις περιπτώσεις για αυτές τις ημέρες, προκειμένου να βοηθήσουμε τους δημότες μας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας και προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Θωμάς Ψαρράς, σύμφωνα με τον οποίο το 70% των αιτήσεων αφορούσαν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών δέχθηκε 76 αιτήσεις εκ των οποίων δόθηκαν οι 58 με κριτήριο ότι ο δρόμος στον οποίο έμενε ο εργαζόμενος ήταν κλειστός. Οι υπόλοιπες 18 αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς η περιοχή την οποία δήλωνε ο ενδιαφερόμενος δεν είχε πρόβλημα λόγω της κακοκαιρίας. Πάντως, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Στέλιος Γκατζές «αρχικά γινόταν ένας έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία και βλέπαμε εάν όντως η συγκεκριμένη διεύθυνση είχε πρόβλημα».

Στον δήμο Παύλου Μελά 62 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ζήτησαν βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή οι βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν αφορούσαν τις 10 και 11 Ιανουαρίου.

Για περιορισμένο αριθμό αιτήσεων που δέχθηκαν οι υπηρεσίες, μίλησε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας. Ξεκαθάρισε ότι εξετάστηκε κάθε περίπτωση χωριστά και σε όσες πληρούσαν τις προϋποθέσεις δόθηκαν.

Στο Ωραιόκαστρο δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία 67 βεβαιώσεις καθώς όπως αναφέρουν από τον δήμο γνώριζαν ότι στην περιοχή υπήρχαν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι περισσότεροι υπάλληλοι που κατέθεσαν αίτηση ήταν είτε από σούπερ μάρκετ, τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πάνω από 50 βεβαιώσεις εξέδωσε ο δήμος Καλαμαριάς σε εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. «Οι δημότες έκαναν την αίτηση και ανάλογα με το εάν είχε όντως πρόβλημα η περιοχή του δίναμε τις αιτήσεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Θεοδοσιάδης.

Για καμιά δεκαριά αιτήματα για βεβαιώσεις μη προσέλευσης στην εργασία έκανε λόγο ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως οι δρόμοι στον δήμο ήταν ανοιχτοί. Συγκεκριμένα, στις βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία γινόταν αναφορά στις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 40 αιτήματα δέχθηκε ο δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος εξέτασε αρχικά τις αιτήσεις και στη συνέχεια ανάλογα την περίπτωση έδωσε βεβαίωση. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, υπήρχαν αιτήματα όπου οι δημότες ήταν σε δύσβατες περιοχές και όντως υπήρξε πρόβλημα μετακίνησης.  

Περιορισμένο αριθμό αιτήσεων δέχθηκε ο δήμος Δέλτα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν κανονικά τις βεβαιώσεις, μετά από έλεγχο. «Αν και είχαμε καθαρούς τους κεντρικούς δρόμους, γνωρίζαμε ότι κάποια στενά δρομάκια είχαν πρόβλημα και δώσαμε τις βεβαιώσεις», τόνισε ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος.

Μια – δύο μεμονωμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν στον δήμο Λαγκαδά, όπου δόθηκαν από τις υπηρεσίες η συγκεκριμένη βεβαίωση. Όπως σημείωσε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Στόγιος πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν ήταν εφικτό να μετακινηθούν και να προσέλθουν στις εργασίες τους.

Από την πλευρά του πάντως οι δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θέρμης δεν έδινε βεβαιώσεις μη προσέλευσης στην εργασία λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίθετα παρέπεμπαν τους ενδιαφερόμενους για τέτοιους είδους βεβαιώσεις είτε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) είτε στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν συνολική εικόνα για τα καιρικά φαινόμενα και για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο.