Skip to main content

Βρυξέλλες: Ξεκίνησε η δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Ήταν ο μοναδικός επιζών δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι το 2015

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού τζιχαντιστή που επιβίωσε μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η διαδικασία παραπέμπει σε αστυνομική ταινία δεδομένου ότι ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε πιθανότατα με ελικόπτερο από το Παρίσι και τις φυλακές που κρατείται κανονικά, ενώ για όσο διαρκέσει η δίκη στη βελγική πρωτεύουσα θα μεταφέρεται τα βράδια, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φυλακή στη βόρεια Γαλλία. Πρόκειται ωστόσο για δημοσιογραφικές πληροφορίες, γιατί προφανώς για λόγους ασφαλείας δεν υπάρχουν ανακοινώσεις της αστυνομίας σχετικά με τις μετακινήσεις του τρομοκράτη.

Στο μέγαρο της Δικαιοσύνης στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου διεξάγεται η δίκη, βρίσκονται εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και πάνω από 600 δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεοπτικών δικτύων απ΄ όλο τον κόσμο.

Δεν πρόκειται να απαντήσει σε καμιά ερώτηση

Επί της ουσίας όμως τώρα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν δικάζεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αλλά για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον Βέλγων αστυνομικών σε συμπλοκή μαζί τους σε συνοικία των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου 2016, ενώ η αστυνομία τον καταζητούσε πάνω από τέσσερις μήνες.

Ο Αμπντεσλάμ βρίσκονταν τότε σε διαμέρισμα με ένα συνεργό, ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν για να συλληφθούν τέσσερις μέρες αργότερα. Το Βέλγιο τον παρέδωσε στη συνέχεια στη Γαλλία προκειμένου να δικαστεί για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σε μια δίκη που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Η δίκη στις Βρυξέλλες ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπου ο Αμπντεσλάμ ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική κατέστησε σαφές μέσω των δικηγόρων του ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Αντίθετα, ο συνεργός του αποφάσισε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική του παιδεία και στο γεγονός ότι επέστρεψε με δική του πρωτοβουλία από τη Συρία, πριν συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία στις Βρυξέλλες

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle