Skip to main content

Βρυξέλλες: «Το μεγάλο πρόβλημα» η νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν κοινό τόπο και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας, κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς από τον Μάρτιο και μετά ξεκινά μια «μακρά εκλογική περίοδος» για σειρά κρατών-μελών, δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να βρεθεί μια λύση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ», διαφορετικά ανέφερε ότι η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως, θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.