Skip to main content

Βρυξέλλες: Σε λίστα ισλαμιστών ο οδηγός με το υγραέριο που συνελήφθη

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας διευκρίνισε πάντως σε δημοσιογράφους ότι τα κίνητρα και ο στόχος του συλληφθέντα δεν είναι ακόμα γνωστά.

Σε λίστα υπόπτων για διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμικούς κύκλους είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε συναγερμό το απόγευμα στο κέντρο των Βρυξελλών, αφού βρέθηκε να μεταφέρει φιάλες υγραερίου, όπως μεταδίδει η βελγική κρατική ραδιοτηλεόραση RTBF.

Ο συλληφθείς, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, φέρεται να είχε ταξιδέψει παλαιότερα στη Συρία, ενώ μόλις πέρυσι φέρεται να καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή στο πλαίσιο ερευνών στον «κύκλο Ζερκάνι» – όπως αποκαλείται ο περίγυρος του ομώνυμου στρατολόγου του Ισλαμικού Κράτους.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας διευκρίνισε πάντως σε δημοσιογράφους ότι τα κίνητρα και ο στόχος του συλληφθέντα δεν είναι ακόμα γνωστά, και συνεπώς είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση μετά από καταδίωξη στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, αφού παραβίασε δύο κόκκινα φανάρια.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε οι αστυνομικοί εντόπισαν τουλάχιστον δύο φιάλες γκαζιού μέσα στο αυτοκίνητο και ειδοποίησαν πυροτεχνουργούς. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Le Soir, ακολούθησαν ελεγχόμενες εκρήξεις. Το όχημα επίσης φέρεται να είχε πλαστές πινακίδες.

Παρά ταύτα, οι πυροτεχνουργοί δεν εντόπισαν πυροκροτητή ή συνδεσμολογία, ενώ ειδικός σκύλος της Αστυνομίας που ερεύνησε το σημείο δεν εντόπισε κάτι ύποπτο.

Ο συναγερμός στις Βρυξέλλες προκάλεσε το κλείσιμο της λεωφόρου Βατερλό και σταθμών του Μετρό, για λόγους ασφαλείας. Ο αστυνομικός κλοιός άρθηκε γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Η βελγική πρωτεύουσα παραμένει σε εγρήγορση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στο σταθμό Σαερμπέκ του Μετρό, τον περασμένο Μάρτιο, που κατέληξαν στο θάνατο 32 αθώων ανθρώπων.