Skip to main content

Μάχη μέχρις εσχάτων στις Βρυξέλλες: Τα αγκάθια στο δρόμο για συμφωνία

Δεν υπάρχει στο προσχέδιο το σενάριο για time out από την ευρωζώνη - Τι συμβαίνει με ΔΝΤ, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ρευστότητα, τράπεζες και χρέος

Σε απίστευτο θρίλερ έχει εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε την Κυριακή στις 17:30 και συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Δευτέρας, με αντικείμενο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση τριετούς δανειακού προγράμματος στην Ελλάδα ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ. 

Η μαραθώνια Συνόδος Κορυφής της Ευρωζώνης διεκόπη συνολικά τέσσερις φορές, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Η τέταρτη τετραμερής συνάντηση διακόπηκε μετά τις 8.30 πμ και ξεκινησε πάλι στις 9.20 πμ.

Τελευταίο ανοιχτό θέμα είναι η αξίωση των Γερμανών για δημιουργία Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, που θα αποπληρώνει απευθείας το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, όλες οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί ζητούν την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με έδρα του Λουξεμβούργο, αν και στην εισήγηση του Eurogroup γίνεται λόγος για ανεξάρτητη εταιρεία με ελληνική διοίκηση και ευρωπαϊκή εποπτεία.  

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιμένει στη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο ούτως ώστε να πουληθούν και να παράγουν έσοδα που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους. Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με μετατροπή της Ελλάδας σε "γερμανικό προτεκτοράτο", ενώ ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Μέρκελ είχε υπογραμμίσει ότι αυτό το θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Στο τραπέζι έχει πέσει συμβιβαστική πρόταση για Ταμείο με έδρα την Αθήνα και έσοδα μέχρι 17 δισ. ευρώ. 

Εξάλλου, συμβιβασμός φαίνεται πως έχει επέλθει στο δεύτερο ζήτημα που παρέμεινε ανοιχτό και αφορούσε την εμπλοκή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης το Μάρτιο του 2016. Η Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς της Κομισιόν και θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου για την επιτήρηση του προγράμματος, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να ξεμπλέξει από το ΔΝΤ, που, ως γνωστόν, εμφανίζεται ως η πιο αδιάλλακτη πλευρά των πιστωτών και απαιτεί συνεχώς πιο σκληρά μέτρα. 

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, δεν υπάρχει αναφορά σε προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (time out), σενάριο που είχε επιβάλει ο Β.Σόιμπλε στο κείμενο του  Eurogroup.

Καταρχήν συμφωνία φαίνεται να υπάρχει για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα το οποίο, κατά πληροφορίες, θα χορηγηθεί μέσω αδιάθετων κεφαλαίων του EFSF(ο παλιός μηχανισμός στήριξης) για να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Για την έγκριση του δανείου απαιτείται Σύνοδος των 28 της ΕΕ.

Επίσης, εάν υπάρξει τελικά συμβιβασμός, η διατύπωση του κειμένου θα αναφέρει ότι υπάρχει "προοπτική για συμφωνία", προκειμένου να λυθούν τα χέρια του Μάριο Ντράγκι, για να ανοίξει την κάνουλα του ELA και να αρχίσει να αποκαθίσταται έτσι η σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο σχέδιο προβλέπεται, βεβαίως, για την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», η νομοθέτηση σκληρών προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη (φορολογικό, ασφαλιστικό, μέρος των ιδιωτικοποιήσεων) και εφαρμογή δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε ζητήσει να εκπληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, όπως και την κατάργηση των αντιμνημονιακών νόμων (επαναπροσλήψεις, 100 δόσεις) ως μονομερείς ενέργειες. Η στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού συνάντησε την αντίδραση του Ιταλού ομολόγου του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος του ζήτησε να σταματήσει να είναι τόσο σκληρός με την Ελλάδα. Ειδικά για τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, ζητεί σαφέστερη δήλωση για το χρέος και δίνει μεγάλη μάχη με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία θέλει μια πιο χαλαρή και αόριστη δήλωση, για τους δικούς της πολιτικούς λόγους που αφορούν τα εσωκομματικά του CDU/CSU.