Skip to main content

Βρετανία: Κίνδυνος έλλειψης εργατικού δυναμικού λόγω... Brexit

Οι εργοδότες δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για ευρωπαίους εργαζόμενους, αν σκληρύνουν οι περιορισμοί στη μετανάστευση.

Νέα έρευνα του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) σε συνεργασία με την εταιρία επάνδρωσης Adecco, αποκάλυψε πως το Brexit ωθεί τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία να φύγουν από τη χώρα και εντείνει το φόβο για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία βασίστηκαν στις απαντήσεις 1.051 εργοδοτών, καταδεικνύουν ότι οι Βρετανοί εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και νοσοκομεία, καθώς περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εργασία.

«Περίπου τρεις στους 10 εργοδότες υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτονταν να φύγουν από την εταιρεία στη διάρκεια των έξι μηνών μέχρι το Δεκέμβριο του 2016», τονίζεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Στον πρόλογο, ο διευθύνων σύμβουλος της Adecco, John L. Marshall, τόνισε πως οι επιπτώσεις του Brexit τώρα αρχίζουν να φαίνονται. «Η έκθεση δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ταιριάξουν τις κατάλληλες κενές θέσεις με τους σωστούς υποψήφιους, με ελλείψεις σε εργαζομένους και σε δεξιότητες να έχουν προκληθεί από μια πτώση στην προσφορά ευρωπαίων», εξήγησε.

Ο Marshall ανέφερε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως «θα ήταν πρόθυμες να πληρώσουν τη διαφορά» προκειμένου να εξασφαλίσουν ευρωπαίους εργαζόμενους, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στη μετανάστευση πιέσουν ανοδικά τα κόστη.

Όπως επισημαίνει το CNBC, και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν μια ύφεση στους αριθμούς των αφίξεων από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των μη Βρετανών από την ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία ενισχύθηκε κατά 221.000 σε 2,26 εκατ. τους 12 μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα, το τελευταίο τρίμηνο εμφάνισε μια άνοδο μόλις κατά 30.000.