Skip to main content

Βρετανία: Κάλεσμα παραμονής στην ΕΕ από τον ηγέτη των Εργατικών

Ας μην κατηγορούμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν και εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στέλνοντας μήνυμα παραμονής της Βρετανίας

Τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία κάλεσε σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, υπερασπίζοντας τους μετανάστες και αποκρούοντας την κριτική που δέχεται ότι δεν συμμετέχει ένθερμα στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Κόρμπιν, που είχε ψηφίσει «όχι» στην ένταξη της χώρας στην προκάτοχο της ΕΕ την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) στο δημοψήφισμα του 1975, δήλωσε πως η ευθύνη για τα προβλήματα που προκάλεσε η μετανάστευση δεν βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και στους εργοδότες.

«Ας μην κατηγορούμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, εργάζονται και μεταναστεύουν σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος.

«Αντί αυτού ας διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των κοινοτήτων και ότι αυτοί οι αδίστακτοι εργοδότες που εκμεταλλεύονται χυδαία τους διακινούμενους εργαζομένους και προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα τους πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο Κόρμπιν.

Το Εργατικό Κόμμα θεωρείται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, καθώς έχει την ικανότητα να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτη της επίσημης εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση, όπως τους νέους Βρετανούς και όσους ζουν σε παραδοσιακά εργατικές περιοχές.

Ο Κόρμπιν κράτησε αποστάσεις από την εκστρατεία παραμονής της χώρας στην ΕΕ, απορρίπτοντας κάποια επιχειρήματα για τους οικονομικούς κινδύνους που ελλοχεύει η αποχώρηση από την ΕΕ (λεγόμενο Brexit), χαρακτηρίζοντας αυτά προϊόν «διαφήμισης», «μυθοπλασίας» καθώς και «προφητείες καταστροφών».

Πριν την ομιλία του, ο Κόρμπιν επικρίθηκε από έναν από τους χρηματοδότες του κόμματος ότι δεν υποστηρίζει σθεναρά την εκστρατεία παραμονής και ότι έχει αποτύχει να συνδεθεί με τους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος.

«Πιθανώς να μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, ας ελπίσουμε ότι θα το πράξει», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC o Τιμ Ρόουτς, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης GMB.

Ο Ρόουτς εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών δεν θα πάνε να ψηφίσουν καθώς βλέπουν το δημοψήφισμα ως κάτι ενδιάμεσο για μια εσωτερική μάχη εντός του Συντηρητικού κόμματος του Κάμερον, που είναι βαθιά διχασμένο για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

Ο Κόρμπι αντίκρουσε αυτή την κριτική, υποστηρίζοντας πως μεταφέρει το μήνυμα «όσο πιο έντονα μπορούμε».

«Το μήνυμα θα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι διεξάγουμε εκστρατεία για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Βρετανία», δήλωσε.