Skip to main content

Βρετανία: Αύξηση - ρεκόρ των συλλήψεων υπόπτων για τρομοκρατία

Οι στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι 379 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια ενός έτους.

Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν στη Μ. Βρετανία ως ύποπτοι για αδικήματα τρομοκρατίας εκτοξεύθηκε κατά 68% σε διάστημα ενός χρόνου και ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η χώρα υπέστη τέσσερις πολύνεκρες επιθέσεις.

Οι στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι 379 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάρκεια ενός έτους μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση από τις 226 που είχαν πραγματοποιηθεί τους 12 προηγούμενους μήνες. Είναι οι περισσότερες από το 2001, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα δεδομένα.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο απειλής, η οποία χαρακτηρίζεται «σοβαρή», πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, καθώς 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικά επεισόδια κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017.

Από τις συλλήψεις, 12 έγιναν έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο στη Γέφυρα Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, όταν άνδρας οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Άλλες 23 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από βομβιστική επίθεση καμικάζι σε συναυλία τον Μάιο στο Μάντσεστερ και τον επόμενο μήνα η αστυνομία συνέλαβε 21 υπόπτους αφού τρεις τζιχαντιστές έριξαν το όχημά τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσαν ανθρώπους σε γειτονικά εστιατόρια και μπαρ σκοτώνοντας οκτώ.

Μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από επίθεση στο βόρειο Λονδίνο, όταν οδηγός έριξε το βαν που οδηγούσε σε πιστούς που βρίσκοναν κοντά σε ισλαμικό τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι έχει δηλώσει πως η αστυνομία συνελάμβανε έναν ύποπτο κάθε ημέρα.

Στα τρία χρόνια μέχρι φέτος τον Μάρτιο, η αστυνομία απέτρεψε 13 δυνάμει επιθέσεις , όμως τις επόμενες 17 εβδομαδες πραγματοποιήθηκαν οι τέσσερις προαναφερθείσες επιθέσεις ενώ οι αρχές απέτρεψαν άλλες έξι, πρόσθεσε.