Skip to main content

Βρέφος 3,5 μηνών με μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Βέροια

H άμεση κινητοποίηση του παιδιάτρου της οικογενείας αλλά και των ιατρών στα Νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα το βρέφος να διαφύγει τον κίνδυνο.

Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στις αρχές του έτους στην τοπική κοινωνία της Βέροιας. Αυτή τη φορά ένα αγοράκι 3,5 μηνών, εκδήλωσε υψηλό πυρετό και εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις και προληπτικά του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Το ίδιο βράδυ το βρέφος εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί και να νοσηλευθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου και διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η άμεση κινητοποίηση του παιδιάτρου της οικογενείας αλλά και των ιατρών στα Νοσοκομεία της Βέροιας και του Ιπποκράτειου, είχε ως αποτέλεσμα το βρέφος να διαφύγει τον κίνδυνο και σήμερα να είναι καλά στην υγεία του.

Υπενθυμίζεται, ότι η μηνιγγίτιδα Β είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο καθώς τα αρχικά της συμπτώματα μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Ωστόσο, η εξέλιξή της μπορεί να είναι ραγδαία και δυνητικά θανατηφόρος, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, πονοκέφαλο, αιμορραγικό εξάνθημα, έμετο κ.α.  

«Το περιστατικό του οποίου η κατάληξη, ευτυχώς για το μικρό αγοράκι, ήταν αίσια, μας υπενθυμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των γονέων για τα συμπτώματα της νόσου ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον εμβολιασμό, ο οποίος από το 2017 περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης της μηνιγγίτιδας τύπου Β», καταλήγει η ανακοίνωση.