Skip to main content

Βραζιλία: Παιδί ενός έτους νεκρό από ανταλλαγή πυρών σε φαβέλα

Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν μια γυναίκα, ένας άνδρας και ένα παιδί ενός έτους, ενώ τραυματίστηκε η μητέρα του και ένα ακόμη παιδί.

Ένα παιδί ενός έτους, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν την Παρασκευή κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και της αστυνομίας σε φαβέλα του συγκροτήματος Αλεμάο, βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η αστυνομία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τραγικό γεγονός έρχεται τρεις μέρες μετά τη δολοφονία της δημοτικού συμβούλου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαριέλε Φράνκο, μιας ακτιβίστριας, που ασκούσε δριμύτατη κριτική στην αστυνομική βία στις φαβέλες, στις φτωχές συνοικίες όπου οι αρχές έχουν εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο κατά συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το περιστατικό ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ όταν μια συμμορία ναρκωτικών άνοιξε πυρ από ένα κλεμμένο τζιπ. Ένας από τους τρεις υπόπτους συνελήφθη. Το γαζωμένο από σφαίρες τζιπ, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο τουφέκι κατασχέθηκαν.

Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν μια γυναίκα, ένας άνδρας και ένα παιδί ενός έτους, ενώ τραυματίστηκε η μητέρα του και ένα ακόμη παιδί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο απολογισμός της ένοπλης σύρραξης ήταν τέσσερις νεκροί, όλοι από αδέσποτες σφαίρες, ανάμεσά τους και το παιδί που βρισκόταν σε καροτσάκι. «Η βία βρίσκεται εκτός ελέγχου και η κυβέρνησή μας δεν έχει λύση. Ο γιος μου ήταν μόλις ενός έτους. Το νήμα της ζωης του κόπηκε βλακωδώς εξαιτίας ενός συστήματος που έχει καταστρέψει τη χώρα μας», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Φάμπιο Αντόνιο ντα Σίλβα, σε συνέντευξή του στη Globo.

Παρόμοιες τραγωδίες αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής στις φαβέλες, όπου ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ρίο. Σε πολλές φαβέλες, οι συμμορίες επιχειρούν σε καθεστώς ατιμωρησίας, οπλοφορώντας ανοιχτά, εκβιάζοντας κατοίκους και στρατολογώντας παιδιά ως διακινητές ναρκωτικών.

Η αστυνομία κατηγορείται συστηματικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι πατάει «εύκολα τη σκανδάλη», ακόμη και ότι διεξάγει συνοπτικές εκτελέσεις. Έπειτα από το θάνατο του παιδιού, η αστυνομία ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν ανακρίνονται και ότι τα όπλα τους στάλθηκαν για ανάλυση.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς τους θανάτους παιδιών από αδέσποτες σφαίρες σε αυτές τις συνοικίες», δήλωσε το Σάββατο ο δήμαρχος του Ρίο, Μαρσέλο Κριβέλα, στη διάρκεια επίσκεψής του στη φαβέλα Βίλια Κένεντι.