Skip to main content

Βράβευση του δήμου Τρικκαίων για ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κριτική επιτροπή των Best City Awards βράβευσε τον δήμο για την «Επανάχρηση του Μύλου Ματσόπουλου και των Παλιών Φυλακών της πόλης»

Ακόμη ένα βραβείο απέσπασε ο Δήμος Τρικκαίων, αυτή τη φορά στον τομέα του Πολιτισμού, με αφορμή και αιτία την «Ανάδειξη πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλης των Τρικάλων».

Το βραβείο είναι Ασημένιο (Silver), δόθηκε στην ενότητα «Πολιτισμός» της κατηγορίας «Κατοικήσιμες Πόλεις», κατά την ετήσια απονομή βραβείων Best City Awards 2016 από τη Boussias Communications. Η συγκεκριμένη διοργάνωση καθίσταται θεσμός για την Αυτοδιοίκηση, την καινοτομία, τις σύγχρονες οπτικές και δράσεις στις πόλεις, καθώς επιβραβεύονται καινοτόμα έργα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου οι πόλεις να είναι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες. Φέτος η κριτική επιτροπή βράβευσε τον Δήμο Τρικκαίων για την «Επανάχρηση του Μύλου Ματσόπουλου και των Παλιών Φυλακών της πόλης».

Για δύο, δηλαδή, τεράστιας σημασίας για τον πολιτισμό ολόκληρης τη χώρας έργα. Διότι, στον μεν Μύλο Ματσόπουλου αναδημιουργήθηκε ο αλευρόμυλος που λειτουργούσε από τον 19ο αιώνα, σε πλήρη λειτουργία και με πολιτιστικές παρεμβάσεις. Στις δε παλιές φυλακές, αναδείχθηκε ένα χαμάμ της οθωμανικής εποχής και ταυτοχρόνως θα λειτουργήσει σύντομα το Μουσείο Τσιτσάνη, χωρίς να παρακάμπτεται η ιστορία των ίδιων των φυλακών. Τα Τρίκαλα, έτσι, γίνονται κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας και ιστορικής ξενάγησης σε μνημεία, χώρους, μνήμη.

Ο Δήμος Τρικκαίων, με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώνει την παρουσίαση των σημαντικών αυτών μνημείων. Σύντομα θα είναι ανοιχτά για όλους τους επισκέπτες και τους τρικαλινούς, ως ένα τμήμα πολιτισμού και ιστορίας στο κέντρο της Ελλάδας.

Το βραβείο παρέλαβε, εκ μέρους του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος για θέματα εθελοντισμού, κ. Μιχάλης Λάππας. Κατά την παραλαβή τόνισε, ότι, «οι ευχαριστίες οφείλονται, τόσο στην κριτική επιτροπή, που αναγνώρισε την τεράστια δουλειά που γίνεται στον τομέα του πολιτισμού στα Τρίκαλα, όσο και τη συνδρομή όλων, όσοι εργάστηκαν για τα συγκεκριμένα έργα». Μετέφερε, δε, τον χαιρετισμό του κ. Παπαστεργίου, για ενίσχυση των δράσεων σε θέματα πολιτισμού, και στον Μύλο Ματσόπουλου - ανεξαρτήτως του περίφημου «Μύλου των Ξωτικών» - και στο Μουσείο Τσιτσάνη.